U KS oko 26.000 bespravnih objekata

21.01.2009. 12:47 / Izvor: Nezavisne novine
U KS oko 26.000 bespravnih objekata

Na području Kantona Sarajevo ima oko 26.000 bespravno izgrađenih objekata, podaci su Ministarstva prostornog uređenja KS.

"Bespravna gradnja u kantonu, nažalost, uzima sve više maha i u borbu protiv nje moraju biti uključeni svi nivoi vlasti. I pored apela i zabrana ona cvjeta u svim općinama KS", kazao je kantonalni ministar Abid Jusić.

Zaduženi za ovu oblast imaju različite prijedloge za rješenje ovog problema, te da li je dobro legalizovati bespravno izgrađene objekte. Bespravnoj gradnji, prema mišljenju Saida Jamakovića, direktora Zavoda za planiranje razvoja, može se stati ukraj rigoroznijim novčanim kaznama protiv onih koji grade.

"Ukoliko bi se napravio zakon po kojem nijedan građanin ne može kupiti materijal za gradnju ukoliko ne posjeduje građevinsku dozvolu, ovaj problem bi bio pod kontrolom. S obzirom da novčana kazna najviše djeluje, smatram da je najlogičniji način da prilikom gradnje bespravnog objekta treba vlasnika kazniti", istakao je Jamaković.

Ako se i pored toga nastavi gradnja, kako je istakao, visinu kazne bi trebalo povećavati sve dok ne dođe u vrijednost samog izgrađenog objekta.

Fuad Babić, koordinator za klizišta, kaže da bespravna gradnja u velikoj mjeri utiče na pojavu klizišta.

"Kantonalne vlasti moraju poduzeti rigoroznije mjere kako bi bila spriječena bespravna gradnja, jer je to jedini način da se spriječe nova klizišta. Odluka vlasti o legalizaciji bespravne gradnje nije dobra, jer izgradnjom objekata na nedozvoljenom zemljištu vrši se udar na budžet pošto je potrebno sanirati klizišta", istakao je Babić.

I Jusić i Jamaković smatraju da se bespravna gradnja u poslijeratnom periodu uvećala, jer se u Sarajevo doselio veliki broj ljudi iz raznih krajeva BiH, koji su svoje kuće gradili gdje su stigli.

"Veliki broj bespravnih graditelja se doselio u kanton, borci i radnička klasa koji nemaju dovoljno novca za kupovinu atraktivnih lokacija koje se inače prodaju po nemoralnim cijenama. Samim tim prisiljeni su na gradnju po brdima, nepristupačnim terenima za dovod infrastrukture i time stvaraju problem koji nadležne vlasti rješavaju tako što im objekte legalizuju", priča Jamaković.

Ministar Jusić smatra da ovaj problem može biti riješen ukidanjem povlastica velikim investitorima, koji "novcem sve rješavaju i za sebe kupuju zemljišta na kojima bi se mogli izgraditi legalni objekti stanovanja".

"Najbolje rješenje za koje se i sam zalažem jeste da se cijene lokacija na kojima je gradnja dozvoljena prilagode finansijskim mogućnostima građana. Lokacije su preskupe i potrebno je promijeniti kompletnu politiku prodaje. Ukoliko takve lokacije ponudimo građanima po povoljnim cijenama, obezbijedimo im infrastruklturu i damo dozvolu za građenje, bespravnoj gradnji ćemo stati ukraj. Prošlo je vrijeme dodjele državnih stanova, a država i općine svojim građanima mogu pomoći tako što će dostupne lokacije ustupiti njima a ne investitorima koji grade tržne centre, vile i ostale objekte koji ovom gradu i nisu toliko potrebni", rekao je Jusić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti