U KS-u za tri mjeseca otkriveno 110 radnika "nacrno"

22.09.2018. 11:10 / Izvor: Fena
U KS-u za tri mjeseca otkriveno 110 radnika 'nacrno'

U navedenom, tromjesečnom periodu, na području Kantona Sarajevo evidentirano je ukupno 110 radnika bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja.

U okviru plana pojačanih kontrola, inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su u periodu od juna do početka septembra ove godine izvršili ukupno 676 inspekcijskih nadzora nad provođenjem Zakona o radu FBiH.

U navedenom, tromjesečnom periodu, na području Kantona Sarajevo evidentirano je ukupno 110 radnika bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja. Radi utvrđenih nepravilnosti inspektori su djelovali izdavanjem 205 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 69.400 KM, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Rad inspektora u ovom periodu bio je organiziran u popodnevnim i večernjim satima, kao i danima vikenda, a s ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu.

I u predstojećem periodu aktivnosti kantonalnih inspektora bit će usmjerene na suzbijanje ovog vida nelegalnog rada, poručili su iz KUIP-a.

Iz KUIP-a KS napominju da su spiskovi sa imenima 110 osoba koje su radile "nacrno" dostavljeni Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, radi brisanja sa evidencije nezaposlenih osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti