U Londonu promoviran novi ECDL

28.05.2013. 15:18 / Izvor: eKapija.ba
U Londonu promoviran novi ECDL

Novi ECDL predstavlja značajnu reviziju programa certifikacije koji je razvijen sa ciljem praćenja tehnološkog razvoja i zahtijeva tržišta rada. Ključne izmjene programa uključuju veću fleksibilnost, mogućnost cjeloživotnog učenja i veći izbor modula.

ECDL Fondacija je  16. maja 2013. godine, na svom godišnjem forumu koji je održan u Londonu, zvanično promovirala novi ECDL.  

Preko 13 miliona ljudi u više od 100 zemalja Svijeta do sada je odabralo ECDL (European Computer Driving Licence), koji je izvan Europe poznat kao ICDL (International Computer Driving Licence), da bi certificirali svoje digitalne vještine.

Novi ECDL predstavlja značajnu reviziju programa certifikacije koji je razvijen sa ciljem praćenja tehnološkog razvoja i zahtijeva tržišta rada. Ključne izmjene programa uključuju veću fleksibilnost, mogućnost cjeloživotnog učenja i veći izbor modula.

1.      Fleksibilnost

Novi ECDL pruža veću fleksibilnost certifikacije kroz uvođenje ECDL Profile certifikata. ECDL Profile dozvoljava kandidatima da izgrade profil modula koji njima najviše odgovara. Na taj način sada postaje moguće dobiti certifikat  za vještine koje određeni posao ili studij zahtijeva.

2.      Cjeloživotno učenje

ECDL Profile certifikat nije vremenski ograničen, služi za čitav život, može se stalno nadograđivati kada kandidat želi poboljšati i osvježiti svoje vještine, držati korak sa tehnološkim razvojem, ili kada se razviju novi ECDL moduli. ECDL profile podržava cjeloživotno učenje i stalni razvoj digitalnih vještina.

3.      Novi moduli

Novi moduli i njihova struktura kreirani su sa ciljem da omoguće kandidatu izbor iz opsega od 15 modula, koji sada između ostalog uključuju CAD program, Online kolaboraciju, IT sigurnost, itd.

Govoreći na ovoj promociji, izvršni direktor ECDL Fondacije Damien O’Sullivan je objasnio: “Novi ECDL rezultat je naše opredijeljenosti da vršimo promjene u skladu sa potrebama naših kandidata i zahtjevima radnih mjesta. ”

Potpredsjednica Evropske komisije Neelie Kroes komentirala je obaveze koje je ECDL Fondacija preuzela u cilju podrške inicijativi “Digital Agenda for Europe” kroz promociju novog ECDL-a: “ECDL Fondacija već dugo radi na promicanju ICT vještina u Evropi i napravila je izvrstan posao.”

Lokalizacija i implementacija novog ECDL-a u Bosni i Hercegovini je zahtjevan posao kojeg radi Asocijacija informatičara u Bosni i Hercegovini u suradnji sa ECDL Centrima koji širom Bosne i Hercegovine implementiraju ECDL programe.

Da biste saznali više detalja o novim ECDL modulima i načinima certificiranja, posjetite web stranicu www.ecdl.ba ili nazovite na telefon broj 033/546 569. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti