U Lukavcu otvoren prvi Centar za bioremedijaciju kontaminirane zemlje

28.03.2018. 14:11 / Izvor: Akta.ba
U Lukavcu otvoren prvi Centar za bioremedijaciju kontaminirane zemlje
OTVORI GALERIJU

Svrha rada Centra je smanjivanje pritisaka na okoliš i prvi je ovog tipa u zemlji.

Kompanija Kemis BH d.o.o. u saradnji sa češkom kompanija Dekonta, a.s. danas je u Lukavcu svečano otvorila prvi pogon za tretman zemlje kontaminirane naftom i naftnim derivatima - Centar za bioremedijaciju.

Svrha rada Centra je smanjivanje pritisaka na okoliš i prvi je ovog tipa u zemlji, a nastao je kao rezultat ideje za konkretnim smanjenjem pritisaka u okolišu putem tretmana zemlje na okolišno prihvatljiv način, te ponovnim korištenjem prečišćene zemlje.

PROJEKAT OD ZNAČAJA

Prema riječima Maida Hadžimujića, direktora ove kompanije, ideja za uspostavu ovakvog Centra nastala je 2014. godine u suradnji kompanija KEMIS-BH i češke kompanije Dekonta. Od tada je rađeno na prikupljanju dokumentacije potrebne za građenje i funkcioniranje Centra.

"Radi se o projektu velikog značaja jer smo prvi centar koji će da rješava probleme zagađenog zemljišta u BiH. Nadamo se da ćemo otvaranjem centra podstaći zakonodavnu i izvršnu vlast da prošire zakonsku regulativu vezanu za zaštitu zemljišta", kazao je on u izjavi za portal Akta.ba, podsjećajući da BiH ima definisane uslove za zaštitu zraka i voda, ali ne i zemljišta.  

Istakao je da kroz ovu investiciju planiraju i nova zapošljavanja i odgovorno održivi razvoj u BiH.

Sam proces pripreme otvaranja centra je bio dugotrajan i traje od 2013. godine kada su počeli sa pripremom svih upotrebnih dozvola.

Centar je otvoren uz podršku češke kompanije Dekonta koja daje know how, odnosno prenos znanja iz Evrope zemljama koje imaju tendenciju da pristupe EU.

"U svim zemljama EU se vodi računa o kontaminiranom zemljištu koje se nastoji što prije očistiti, tako da se nadam da će se ta pozitivna iskustva što prije prenijeti i u BiH jer sada imamo mjesto i uslove za to", naglasio je Hadžimujić.

Dodao je da ukoliko ekonomski uslovi to budu diktirali i budu imali dovoljno posla, svakako će postojati interes da planiraju širenje i otvaranje centara i u drugim bh. gradovima.

Borut Valenčič, ekonomski savjetnik pri Ambasadi Slovenije u BiH kazao je da projekat predstavlja rezultat dugogodišnje saradnje partnerskih kompanija Kemis BH i Dekonte.

"Očekujemo da će ovaj Centar doprinijeti poboljšanju uvjeta i kvaliteta životne sredine ne samo u Lukavcu nego i šire", dodao je Valenčič.

O značaju otvaranja Centra govorio je ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik koji je prije svega istakao angažiranost Češke u projektima razvojne saradnje.

"Jako mi je drago da je upravo kompanija Dekonta doprinijela u rješavanju projekata u oblasti istraživanja i razvoja novih tehnologija kontaminacije", istakao je Skalnik, dodajući da je Centar za bioremedijaciju jedinstven projekat čiji će uspješan rad stimulisati pozitivne zakonodavne izmjene koje su neophodne kada govorimo o zaštiti životne sredine.

PRIRODNI PROCES

Goran Mišić, pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, koje je bilo prva stepenica u dugotrajnom procesu dobijanja dozvola, kazao je da su projekat odmah prepoznali kao jedan od onih koji će doprinijeti smanjenju pritisaka na okoliš.

"Iako te 2013. godine nismo puno znali o bioremedijaciji, edukovali smo se i u jednom razumnom roku izdali dozvole koje su bile u našoj nadležnosti", podsjetio je Mišić i izrazio nadu da je došao kraj svih dugotrajnih procesa pri otvaranju jednog ovakvog Centra.

Na kraju, prisutnima se obratio i načelnik Općine Lukavac Edin Delić koji je naglasio značaj dostignuća koji su danas predstavili.

"Ovo je ulazak u praksu jedne firme i naše općine kojom se reducira opterećenje na okoliš i popravlja isto", naglasio je Delić.

Dakle, ovo je prvi pogon ovakvog tipa u BiH u kom će biti moguće tretirati zemlju i smanjiti količinu polutanata koristeći prirodne procese. Osim unaprijeđenja stanja okoliša, ovakvim pogonom otvaraju se nove prilike za značajnije remedijacije, a koje su BiH prijeko potrebne.

Inače, Kemis BH je renomirana bosanskohercegačka kompanija sa sjedištem u Puračiću-Lukavac, koja već duži niz godina djeluje u BiH u polju pružanja usluga upravljanja otpadom (tretman i izvoz).

Kompanija Dekonta a.s. sa sjedištem u Pragu, je inovator mnogih tehnologija remedijacije od 1992, a u BiH djeluje od 2011. godine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti