Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U maju trilateralni susret o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

U interesu Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i cijelog regiona je da se ovaj infrastrukturni projekt što prije završi.

13.02.2020. 08:14 / Izvor: Fena

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je jučeru Sarajevu s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kocom o saradnji dviju zemalja, s fokusom na infrastrukturne projekte.

 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnom projektu i realizaciji sporazuma u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Bijeljina-Brčko-Sarajevo i brze saobraćajnice od Sarajeva preko Pala, Rogatice, Višegrada, Vardišta, sa vezom za Goražde, do Beograda.

U osvrtu na teme razgovora i značaj spomenutog infrastrukturnog projekta, ministar Mitrović je kazao kako se ambasador Koc interesirao za dosadašnji tok realizacije, te daljnju dinamiku i planove.

"Razgovarali smo o detaljima, kao i o trilateralnom sastanku koji je održan prošle godine u Beogradu između tri predsjednika (Turske, Srbije i BiH)", kazao je Mitrović u izjavi za medije.

Istovremeno, najavio je da će u maju uslijediti novi trilateralni susret, navodeći kako je dogovoreno i da se, u međuvremenu, održi jedan sastanak na ministarskom nivou kako bi se definirala određena tehnička i operativna pitanja.

Dogovoreno je, također, formiranje tehničke delegacije u funkciji praćenja realizacije Sporazuma o izgradnji spomenutog autoputa.

"U interesu je i Turske i Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i cijelog regiona da se ovaj infrastrukturni projekt što prije završi", kazao je Mitrović, ocijenivši kako se radi o velikom i veoma značajnom projektu za cijeli Balkan, južni dio Evrope i Aziju.

U kontekstu dinamike realizacije spomenutog projekta, na sastanku je konstatirano kako je dio od Kuzmina (Srbija) do Bijeljine u poodmakloj fazi, te da se radi o dijelu projekta koji je dogovorila R Srbija zajedno s Bosnom i Hercegovinom i Turskom.

U vezi s tim, ambasador Koc se interesirao o tome šta je urađeno na trasi autoputa od Bijeljine, Brčkog i Tuzle prema Sarajevu, te od Sarajeva preko Pala i Višegrada prema Srbiji.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti