Vijesti

U Media Centru u Sarajevu promoviran Priručnik za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima

21.01.2009. 13:34 / Izvor: eKapija.ba

U "Media Centru" u Sarajevu promoviran je Priručnik za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, kojeg je publikovalo Udruženje za socijalna istraživanja proMENTE iz Sarajeva u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije Bosne i Hercegovine i Privrednom komorom Republike Srpske, uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

Priručnik, koji je prevashodno namijenjen malim i srednjim preduzećima, obuhvata sve bitne teme vezane za upravljanje ljudskim potencijalima. Detaljan je, praktičan i atraktivan, a za njegovo korištenje nije potrebno ranije znanje ili trening iz oblasti razvoja i upravljanja ljudskim potencijalima. Uz Priručnik se nalazi i CD sa prilozima koji su prateći materijal za svaku predstavljenu oblast i omogućavaju praktičnu primjenu napisanog.

Na iznimno posjećenoj promociji prisutnima su se obratili: Njegova Ekselencija Michael Tatham, ambasador Velike Britanije Bosni i Hercegovini, prof. dr. Aziz Šunje, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Steve Powell, predsjednik Udruženje za socijalna istraživanja proMENTE, te Edin Mehić, generalni direktor portala Posao.ba

(Michael Tatham)

- Menadžment ljudskih potencijala ključ je uspješne poslovne prakse. Sve kompanije, bez obzira da li su velike ili male, funkcionirat će bolje ukoliko na odgovarajući način komuniciraju sa svojim uposlenicima, ukoliko su ti uposlenici motivirani i ako su njihove vještine u potpunosti razvijene – naglasio je Michael Tatham, ambasador Velike Britanije Bosni i Hercegovini.

Prof. dr. Aziz Šunje naglasio je značaj razvoja ljudskih potencijala, istakavši kako su ljudi jedan od najbitnijih resursa koje posjeduje neka kompanija ili organizacija.

- Priručnik je napisan s namjerom da se na što jednostavniji način ponude savremena i stručna pozitivna iskustva u upravljanju ljudskim potencijalima, posebno kada je riječ o malim i srednjim preduzećima. Priručnik obuhvata sve bitne teme vezane za upravljanje ljudskim potencijalima iz perspektive jedne bosanskohercegovačke firme – rekao je Steve Powell, predsjednik Udruženje za socijalna istraživanja proMENTE.

(Edin Mehić)

Edin Mehić, direktor najposjećenijeg poslovnog portala u BiH – Posao.ba, istakao je kako je ovaj priručnik prvo djelo nastalo u BiH koje tretira iznimno važnu oblast upravljanja ljudskim potencijalima, te preporučio ovu publikaciju svim menadžerima firmi, menadžerima ljudskih potencijala, službama za selekciju i regrutiranje uposlenika, trening menadžerima, direktorima personala i svim profesionalcima koji rade u službi ljudskih resursa, a koji žele da obogate i osvježe svoje znanje

Priručnik je štampan u 2000 kopija, na tri službena jezika Bosne i Hercegovine i besplatno će biti dostavljen bosanskohercegovačkim malim i srednjim preduzećima i ostalim relevantnim institucijama putem Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Privredne komore Republike Srpske.

Partneri projekta su: Posao.ba, FTV, RSG, Business magazin i eKapija.ba.

Osim Priručnika proMENTE je obezbijedio i besplatnu telefonsku liniju za pomoć menadžerima ljudskih potencijala malih i srednjih preduzeća - HELP LINE +387 33 556 876, koji sve neophodne informacije mogu dobiti i putem internet stranice www.promente.org/timzauspjeh

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti