U međunarodnom konzorciju "Feniks" od sada i bosansko-hercegovačka poduzeća

16.05.2012. 14:49 / Izvor: eKapija.ba
U međunarodnom konzorciju 'Feniks' od sada i bosansko-hercegovačka poduzeća

Međunarodnom konzorciju održive gradnje "Feniks" koji je do sada udruživao slovenska i srpska poduzeća, na svečanom su se potpisivanju Sporazuma o udruživanju u konzorcij danas pridružila i uspješna poduzeća sa područja BiH. Svečanost je uz nazočnost istaknutih predstavnika politike i privrede inače održana u okviru 3. Sarajevo Business Foruma, koji se ovih dana održava u bosansko-hercegovačkoj prijestolnici.

Međunarodni konzorcij održive gradnje "Feniks" koji je do sada udruživao preko 40 izvanrednih slovenskih i srpskih poduzeća osnovan je krajem januara ove godine u Beogradu. To je projekt koji služi, prije svega, zajedničkom nastupanju na inostranim tržištima (s naglaskom na ruskim tržištima odnosno generalno na tržištima istočne i jugoistočne Europe, te zemljama sa područja MENA (Middle East North Africa regije). Inicijatori projekta bili su srpsko poduzeće PSP Farman i slovenska korporacija Hidria.

Današnje udruživanje uspješnih bosansko-hercegovačkih poduzeća (ANS Drive d.o.o., Energoinvest d.d., Euro-Asfalt d.o.o. i Širbegović Grupa) je za konzorcij Feniks od izuzetnog značaja, jer se na taj način povećavaju njegove kompetencije a ujedno je udruživanje poduzeća s teritorija BiH od izuzetnog značaja s vidika reintegracije regije jugoistočne Europe.

Projekt ima za cijeli region veliki potencijal, na šta ukazuje i odlučna potpora najistaknutijih predstavnika vlasti obiju država koje surađuju, među njima i slovenskog predsjednika Danila Tuerka i njegovog srpskog kolege Borisa Tadića. Prednosti reintegracije regiona odnosno povezivanja uspješnih poduzeća s područja građevinarstva prepoznali su i najistaknutiji predstavnici privrede i politike BiH. Na današnjoj je svečanosti bio prisutan i predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Konzorcij "Feniks", koji sada udružuje preko 40 uspješnih poduzeća sa ukupno više od 4,5 milijarde godišnjeg prometa i zapošljava ukupno preko 35000 ljudi, ostaje otvoren za dalje širenje. U vidu dalje reintegracije regiona već se na udruživanje pripremaju i uspješna poduzeća iz Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti