U Modriči otvoren sajam privrede

08.09.2017. 14:41 / Izvor: SRNA
U Modriči otvoren sajam privrede

Uprkos katastrofalnim poplavama 2014. godine, na Sajmu privrede je te godine učestvovalo 170 izlagača.

Veliki broj izlagača na Sajmu govori o napretku ove manifestacije, ali i ukupnom razvoju privrednog života Modriče, ovog područja i Republike Srpske, rekao je Đokić novinarima.

On kaže da je ovaj sajam, koji ima regionalnu dimenziju, dokaz da je Posavina postala stjecište trgovinske i razmjene intelektualnih dostignuća, što je i cilj manifestacije.

Đokić je čestitao opštini Modriča što je omogućila da budu predstavljeni brojni industrijski kapaciteti i da privreda ove lokalne uprave dobije značaj kroz ovu sajamsku manifestaciju.

On je istakao da industrija Republike Srpske napreduje iz godine u godinu, te da je ove godine zabilježila rast proizvodnje za 4,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i rast zaposlenosti za 4,1 odsto.

"To govori da je industrija Srpske u stalnom razvoju", rekao je Đokić i dodao da je rukovodstvo Srpske svjesno da postoje problemi, ali da će Vlada svojim politikama i aktivnostima djelovati da se poboljša ukupni privredni ambijent Republike Srpske.

Ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković izrazio je zadovoljstvo što je na Sajmu predstavljen veliki broj izlagača iz oblasti turizma.

On je naveo da je modrički Sajam privrede jedna od najvažnijih regionalnih manifestacija, na koju iz godine u godinu rado dolaze privrednici, turistički radnici i trgovci.

Gluhaković je istakao da je Ministarstvo trgovine i turizma spremno da pomogne da se brendiraju autentični turistički proizvodi.

"Na Sajmu je izloženo dosta proizvoda koji se mogu plasirati na domaće, ali i trižištima zemalja u okruženju, zbog čega je potrebno brendirati proizvode po kojima je poznata Modriča i Posavina", rekao je Gluhaković.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić rekao je da Sajam u Modriči, na kojem učestvuju i izlagači iz Srbije i Hrvatske, ima regionalni karakter sa šansom da postane međuregionalna privredna i turistička manifestacija sa većim učešćem izlagača iz zemalja EU.

"Očekujem da će izlagači dogovoriti nove poslovne aranžmane koji će doprinijeti prije svega razvoju opštine Modirča, a samim tim i razvoju Republike Srpske", rekao je Klokić novinarima.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić izrazio je zadovoljstvo brojem izlagača i raznovrsnom ponudom.

"Cilj Sajma je da se što više privrednika pojavi na ovoj manifestaciji, da se povežu, potpišu ugovore i time obezbijede nove poslove i radna mjesta", rekao je Krekić.

Direktor Razvojne agencije opštine Modriča Slavko Stojić rekao je da su na Sajmu predstavljeni proizvodi od metala, drveta, pruća, pe-ve-ce materijala i stakla, proizvodi seoskog preduzetništva, mehanizacija, sitne životinje, te gastro ponuda ovog prostora.

On kaže da je Sajam okupio i finansijske institucije, nevladine organizacije i razvojne agencije koje pružaju podršku razvoju malog i srednjeg preduzetništva.

"Iz oblasti malog i srednjeg preduzetništva na sajmu učestvuje 131 izlagač, a iz oblasti poljoprivrede 90 izlagača", naveo je Stojić i dodao da su se na Sajmu predstavila tri izlagača Srbije, 26 iz Federacije BiH i Brčkog, jedan iz Hrvatske, dok su ostali iz Republike Srpske, od kojih 30 iz Modriče.

Broj izlagača na Osmom sajmu privrede veći je za 45 u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima lokalne Razvojne agencije, najveći broj izlagača na modričkom Sajmu bio je 2015. godine, kada je proizvode i usluge predstavilo 220 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Uprkos katastrofalnim poplavama 2014. godine, na Sajmu privrede je te godine učestvovalo 170 izlagača.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti