U Mostaru moguća izgradnja još jedne vjetroelektrane vrijedne 50 miliona EUR

30.11.2011. 10:30 / Izvor: eKapija.ba
U Mostaru moguća izgradnja još jedne vjetroelektrane vrijedne 50 miliona EUR

Narednih godina Mostar bi mogao postati poznat po vjetroparkovima. Naime, nakon planirane izgradnje VE Podveležje u planu je još jedna, odnosno VE Bahtijevica. Operator IMPRO-IMPEX Mostar dostavio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za izgradnju ove vjetroelektrane.

U kompaniji IMPRO-IMPEX za ekapija.ba kažu kako je ovo tek prvi dokument za vjetroelektranu, te će za nešto konkretnije (istraživanja, izradu studijsko-tehničke dokumentacije, projektovanje)biti potrebno oko četiri godine. Ukupna snaga buduće vjetroelektrane kretat će se u rasponu 36 - 45 MW, dok će konačni tip i vrsta generatora ovisit o izboru proizvođača, mogućnosti transporta na lokaciju, te uvjetima priključka na mrežu. Investicijska vrijednost u ovu vjetroelektranu iznosit će oko 50 miliona eura.

Svrha izgradnje VE Bahtijevica je proizvodnja električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema, a njenom izgradnjom smanjuje se i potrošnja fosilnog goriva u ukupnom energetskom sistemu BiH i na taj način poboljšati kvaliteta okoliša.

Buduća VE biće smještena na tipičnoj kraškoj zaravni lokaliteta Bahtijevica, Ratkamena i Ivanova brda (1180 – 1250 m nadmorkse visine) u sjeverom dijelu grada Mostara i dijelu općine Konjic na njenom jugoistočnom dijelu koji pripada istočnim padinama planine Prenj.

Pristup lokaciji je moguć iz više pravaca makadamskim saobraćajnicama (Mostar, Ruište, Boračko jezero ili Nevesinje, Zaborani, Ćesin). Inače, ova lokacija je otvorena posebno za vjetrove iz smjera sjevera i istoka.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti