U Mostaru održan Forum društvene odgovornosti

16.01.2014. 15:56 / Izvor: Fena

U organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), danas je u hotelu "Bristol" u Mostaru održan Forum društvene odgovornosti na kojem se govorilo o temi "Društvena odgovornost: Zaštita okoliša".

U organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), danas je u hotelu "Bristol" u Mostaru održan Forum društvene odgovornosti na kojem se govorilo o temi "Društvena odgovornost: Zaštita okoliša".

Forum je započeo simboličnom ceremonijom u kojoj je direktor Misije USAID-a u BiH David Barth zasadio stablo masline u dvorištu hotela "Bristol", što je ujedno označilo i početak kampanje u kojoj će USAID BiH tokom ovog mjeseca promovirati važnost i potencijalne dobrobiti društveno odgovornog poslovanja pod sloganom "Odgovorno djelovanje - dobro poslovanje".

Osim Davida Bartha, panelisti na današnjem forumu bili su: predstavnik kompanije Aluminij Mostar Darko Juka, direktor Mljekare Pađeni iz Bileće Nenad Vukoje, predstavnica kompanije dm drogerie markt d.o.o. Aida Delić- Kadrić, predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Ivan Buntić i zamjenica urednika portala Bljesak.info Anamarija Jelonjić.

Događaju je prisustvovalo i četrdesetak predstavnika kompanija posvećenih investiranju svojih resursa u razvoj lokalnih zajednica s područja Hercegovine.

"Ovo je prvi od tri foruma koji smo namijenili kako bismo razgovarali o odgovornom poslovanju. Ideja koja stoji iza ovog foruma je da podsjetimo firme koliko je važno da se iza ideje njihovog poslovanja nalazi društveno ogovorno djelovanje. Mnoge firme u BiH veoma dobro sarađuju s lokalnim zajednicama, pomažu marginaliziranu grupu stanovništva, ali željeli smo da vidimo više od njih", kazao je u izjavi za Fenu direktor Misije USAID-a u BiH David Barth.

 Naglasio je kako to nije milosrđe jer ukoliko firme investiraju u lakalne zajednice onda je to bolje i za njihovo poslovanje. Dodao kako je današnji forum okupio predstavnike firmi  koje su zaista napravile iskorak.

Predstavnica kompanije dm drogerie markt d.o.o. Aida Delić- Kadrić izrazila je zadovoljstvo što je ta kompanija od strane bitnih institucija u BiH prepoznata kao jedna od osvještenih društveno odgovornih firmi, ističući kako je društveno odgovorno poslovanje neodvojiv dio njihovog standardnog poslovanja.

"Tokom proteklih godina smo se posvetili i pitanju zaštite okoline kroz mnogobrojne projekte i kampanje, te proveli mnoge aktivnosti na polju društveno odgovornog poslovanja. Provodimo i projekt "Za osmjeh više", koji smo, slijedeći primjer koncerna, uveli i u BiH, i s ovim principom poslovanja planiramo nastaviti i u budućnosti", poručila je Aida Delić- Kadrić.

Nakon panel- diskusije, prisutni predstavnici kompanija potpisali su "Počasnu knjigu odgovornog poslovanja", iskazujući spremnost na konkretne akcije za unapređenje lokalnih zajednica tokom 2014. godine.

Forum društvene odgovornosti će, osim u Mostaru, biti održan u Banjoj Luci i u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti