U Mostaru održan sastanak o sustavu upravljanja kvalitetom

07.06.2014. 09:45 / Izvor: eKapija.ba
U Mostaru održan sastanak o sustavu upravljanja kvalitetom

Riječ je o jednom u nizu sastanaka u sklopu kampanje u kojoj je predviđeno održavanje pet skupova na kojima će sudionicima biti predstavljen projekt i upućen poziv domaćim MSP da apliciraju i sudjelju u projektu,

U sklopu projekta "EU potpora uvođenju sustava upravljanja kvalitetom - EU QMS BiH", u Mostaru je održan sastanak s poduzetnicima Hercegovine  s ciljem uključivanja i sudjelovanja malih i srednjih preduzeća (MSP) u proces uvođenja standarda koji financira Europska unija s preko 1,8 milijuna eura.

Riječ je o jednom u nizu sastanaka u sklopu kampanje u kojoj je predviđeno održavanje pet skupova na kojima će sudionicima biti predstavljen projekt i upućen poziv domaćim MSP da apliciraju i sudjelju u projektu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Ovim projektom omogućit će se za 100 malih i srednjih poduzeća u BiH da se bez novčane naknade uključe u proces pripreme za certificiranje i uvođenje sustava upravljanja kvalitetom (QMS) u skladu sa standardom ISO 9001:2008.

Korisnici projekta su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvo industrje i rudarstva Republike Srpske, te Vlada Brčko distrikta.

"Projektom IPA 2009 QMS osigurava se sinkronizacija aktivnosti potpore malim i srednjim poduzećima u BiH s domaćim institucijama koje kroz svoje strateške dokumente i važeću zakonsku regulativu daje potporu za uvođenje ISO 9001, HASAP i CE znaka", kazao je tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić.

Po njegovim riječima, to je ministarstvo od 2006. do 2013. godine izdvojilo 1.298.00 KM financijskih sredstava za 215 malih i srednjih poduzeća, od čega je preko 75 posto finacirao ISO 9001, 20 posto HASAP i 5 posto CE znak.

"Osnovni cilj projekta je poboljšanje konkurentnosti MSP-a iz BiH na međunarodnim tržištima, kroz uvođenje sustava upravljanja kvalitetom. Ovo resorno ministarstvo kroz svoje projekte i u 2014. godini će podržati sustav certificiranja MSP u Federaciji BiH s oko 300.000 KM", kazao je Bejić.

Imajući u vidu da su zahtjevi stranih, a posebno EU tržišta, izuzetno veliki u smislu konkurentnosti, QMS certifikacija za poduzeća predstavlja jednu od ključnih referenci za plasman na strana tržišta.

Stoga je cilj projekta povećanje konkurentnosti domaćeg malog i srednjeg poduzetništva na inostranim tržištima.

"Glavni cilj ovog projekta, koji traje 24 mjeseca, je da se generira gospodarski razvoj i zapošljavanje putem jačanja konkurentnosti MSP-a u BiH tako da na kraju projekta odabranih 100 poduzeća bude spremno za dobivanje certifikata ISO 9001, a krajnji cilj projekta, naročito u ovom osjetljivom trenutku kada je BiH doživjela velike poplave, jeste upravo da se pomogne razvoj MSP jer su ona najviše pogođene ovim polavama", kazala je voditeljica projektnog tima Maria Di Florio.

Za svako malo i srednje poduzeće, koje se prijavi za proces pripreme uvođenja certifikata, bit će sačinjen individualno prilagođen plan, koji će mu omogućiti rast i razvoj poslovanja.

Od danas, 6. lipnja 2014. godine, mala i srednja poduzeća mogu se prijaviti na ovaj projekt putem internet stranice www.euqms.ba, a natječaj traje tri tjedna, odnosno do 30. lipnja 2014. godine.

Po završetku procesa apliciranja, projektni tim će odabrati 100 tvrtki s kojima će pojedinačno raditi sve do okočanja uspješnih priprema za certifikaciju, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti