U Mostaru otvoren jednodnevni sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda

24.09.2020. 12:34 / Izvor: Fena
U Mostaru otvoren jednodnevni sajam domaćih i tradicionalnih proizvoda

Jednodnevni sajam na kojem udruženja, firme, zadruge i OPG-ovi izlažu i prodaju svoje poljoprivredne proizvode održava se u četvrtak na šetalištu preko puta parka Zrinjevac u Mostaru.

Jednodnevni sajam na kojem udruženja, firme, zadruge i OPG-ovi izlažu i prodaju svoje poljoprivredne proizvode održava se u četvrtak na šetalištu preko puta parka Zrinjevac u Mostaru.

Predsjednik udruge Referalni centar branitelj/borac "Zadrugar" Damir Radić kazao je kako je današnji sajam prilika da izlagači pokažu sve svoje proizvode koje su radili ove i prethodnih godina.

"S obzirom da smo uskraćeni prezentirati na raznim sajmovima zbog pandemije koronavirusa, ovo je prilika da prije zime pokažemo naše proizvode. Proizvodnja nije opala, ali zato prodaja je. Imamo problema prema tržištu jer proizvodi slabo izlaze prema kupcima, vjerojatno iz razloga što je kupovna moć pojedinih ljudi opala, ali mi moramo i dalje raditi, proizvoditi, biti pozitivni i spremati se za nešto bolje, ne smijemo biti pesimisti", istaknuo je Radić.

Stručni suradnik u Asocijaciji za ekonomski razvoj REDAH Mostar Himzo Tule kazao je kako je cilj ove izložbeno-prodajne manifestacije prvenstveno pomoći domaćim proizvođačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Bitno nam je promovirati domaće proizvođače i njihove tradicionalne proizvode, ali isto tako pomoći im da prodaju bar dio tih toga, pogotovo kada su u pitanju mali proizvođači. Zbog pandemije je došlo do pada u lancu vrijednosti koji se tiče nekog kratkog lanca opskrbljivanja, na primjer zbog nedostatka turista restorani i hoteli rade smanjenim kapacitetom, zbog čega su pale i narudžbe kod ovih proizvođača. Današnji sajam je pokušaj da malo popravimo situaciju bar lokalno, ovdje u Hercegovini", kazao je Tule.

Predsjednica Udruženja žena "Vrba" iz Gnojnica kod Mostara Medina Gosto kazala je kako bi poljoprivrednim proizvođačima puno značilo kada bi imali neko stalno mjesto za prodaju svojih proizvoda.

"Imamo svoju internetsku stranicu i izlažemo i prodajemo po sajmovima iako su ove godine zbog epidemiološke situacije naše aktivnosti smanjene, neki programi potpuno ukinuti, ali smo se uspjele okupiti da bar nešto proizvedemo. Puno bi nam značilo da imamo neki stalni prostor, automatski bismo imali puno veći angažman žena koje bi također imale veću korist", kazala je Gosto.

Dodala je kako udruga Vrba proizvodi što god može.

"Iskorištavamo naše hercegovačke plodove poput smokve i šipka, beremo ljekovito bilje i sve to iskoristimo kako bismo napravili neki proizvod, a također proizvodimo i rukotvorine. Ove godine imamo i pekmez od smokve, a u budućnosti želimo da to postane naš brend i da smokvare postanu tradicionalno hercegovačko slatko. Imamo također tkanje i tradicionalne hercegovačke korpe, a proizvodimo i eterična ulja, kreme, meleme i čajeve od smilja, lavande, kadulje i ostalih hercegovačkih bilja koji su dobri za zdravlje i njegu", istaknula je Gosto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti