U Mostaru otvorena 7. izložba tradicionalnih sireva

21.11.2009. 12:18 / Izvor: Fena
U Mostaru otvorena 7. izložba tradicionalnih sireva

Konferencijom "Mali proizvođači tradicionalnih sireva od sirovog mlijeka: iskustva i perspektive iz Italije, Hrvatske i BiH" u Mostaru je 21. novembra 2009. godine počela 7. izložba tradicionalnih sireva.

Izložbu organizira Udruga proizvođača i prerađivača autohtonih ovčijih sireva i mesa "Pramenka" uz podršku talijanske nevladine organizacije UCODEP, Ministarstva vanjskih poslova Italije te Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH i Ministarstva poljoprivrede HNK-a.

Proizvođači iz svih krajeva Hercegovine i iz Travnika imat će priliku predstaviti i prodavati svoje proizvode od nepasteriziranog mlijeka najviše kvalitete, te sudjelovati u natjecanju koje se održava u sklopu Izložbe.

U takmičarskom dijelu, na osnovu ocjena komisije sačinjene od domaćih i stranih stručnjaka, bit će dodijeljene nagrade za tri kategorije sira proizvedenog od ovčjeg mlijeka: livanjski sir, travnički sir i hercegovački sir iz mijeha.

U izjavi za Fenu predstavnik UCODEP-a Sorinel Ghetau kazao je kako je cilj navedene konferencije da se senzibiliziraju i proizvođači i svi koji će biti uključeni u taj projekat za ono što je vezano uz budućnost proizvodnje sira.

"Dešava se da mali proizvođači nestaju, a sa njima nestaju i proizvodi i tradicija. Ovo kreira velike probleme i za ekonomiju u poljoprivrednim područjima i probleme u eventualnom razvoju turizma koji je povezan za ovu proizvodnju. Pokušava se na osnovu iskustava koje imaju druge zemlje okruženja da se vidi koji su to ciljevi, koji su to načini i strategije da se postigne ono što se želi", kazao je Ghetau.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti