U Mostaru potpisan ugovor za istražne radnje na crpnoj HE Vrilo: Vrijednost radova 456.000 EUR

25.03.2009. 14:36 / Izvor: Fena
U Mostaru potpisan ugovor za istražne radnje na crpnoj HE Vrilo: Vrijednost radova 456.000 EUR

U Mostaru je 25.03.2009. godine potpisan ugovor između predstavnika mostarskoga JP Elektroprivrede HZHB d.d. i izvođača za geofizička i geotehnička istraživanja na crpnoj HE Vrilo u Tomislavgradu, što financira njemačka vlada preko svoje Razvojne banke (KfW) u ukupne vrijednosti 456.000 eura.

Riječ je o izvođačima-tvrtkama: DMT GmbH Essen iz Njemačke, Geotehnika 94 d. o. o. i Geo-Marić iz Mostara, te Moho d.o.o. iz Zagreba.

Kako je kazao generalni direktor Elektroprivrede HZHB Matan Žarić, po njihovom strateškom planu, CHE Vrilo bi već 2011. godine trebala biti puštena u rad.

Generalni direktor kazao je kako se u investiciju novih proizvodnih objekata prvotno krenulo zbog nedostatka električne energije te da bi se uklanjanjem deficita toga energenta uravnotežila proizvodnje i potražnje električne energije, i riješilo pitanje uvoza toga energenta.

Žarić je dodao da svi planirani objekti, uz CHE Vrilo i VE Mesihovina moraju zadovoljiti ekonomske i ekološke kriterije i biti bazirani na optimalnom iskorištavanju vlastitih prirodnih resursa.

Generalni direktor Elektroprivrede kaže da bi pokretanje ovih investicija imalo za cilj stvaranje novih MWh, koji će po cijeni biti prihvatljivi i kupcima, a osigurat će i dodatno zapošljavanje.

"Predviđena CHE Vrilo ne nudi samo priliku za korištenje izvora hidroenergije u BiH. Ona ima dobar potencijal za balansiranje buduće predviđene isporuke energije iz vjetroelektrana u regiji", izjavio je na ceremoniji potpisivanja direktor ureda KfW razvojne banke u BiH Gerald Kuhnemund.

Po njegovom mišljenju, sa CH Vrilom snage 52 MW na idealan se način može upotpuniti cjelokupna strategija korištenja vjetropotencijala u tom području, a višak energije iz vjetroelektrana se može čuvati i koristiti u razdobljima povećane potrošnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti