U Mostaru razmatran Nacrt zakona o građevinskom zemljištu

12.03.2020. 07:46 / Izvor: Akta.ba
U Mostaru razmatran Nacrt zakona o građevinskom zemljištu

Javna rasprava na kojoj je razmatran Nacrtu zakona o građevinskom zemljištu održana je u srijedu u Mostaru.

Javna rasprava na kojoj je razmatran Nacrtu zakona o građevinskom zemljištu održana je u srijedu u Mostaru.

"Kroz ovaj zakon na određen način se reformira oblast građevinsko zemljišta i uređuje se prema okviru koji je zadat u važećem zakonu o stvarnim pravima. Znači, u bitnome se modernizira oblast građevinskog zemljišta", izjavio je pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove Goran Brkić i dodao kako je u samom prednacrtu Grad Mostar izravno dao svoj doprinos.

Viša suradnica za rad sa skupštinskim komisijama i institucijama vlasti u Savezu općina i gradova Federacije BiH Zlata Turkić izjavila je uoči rasprave kako je zakon najvažniji za predstavnike lokalne razine.

"Ovim raspravama želimo dobiti što bolje primjedbe i sugestije kako bi dobili nacrt zakona koji će odgovarati lokalnim samoupravama", rekla je Turkić te dodala kako već imaju zabilježene primjedbe na pojedine dijelove zakona.

Nacrt zakona o građevinskom zemljištu usvojen je u oba doma Parlamenta FBiH i o njemu je određena javna rasprava u trajanju od 60 dana. S tim u vezi, Savez općina i gradova Federacije BiH, u suradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, dogovorio je organizaciju četiri regionalna sastanka za jedinice lokalne samouprave na kojima će biti predstavljen i razmatran ovaj nacrt.

Nakon Mostara, javne rasprave održat će se u Tuzli, Sarajevu i Bihaću, a nakon njih bit će održana i završna sjednica.

Foto: Bljesak.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti