U Mrkonjić Gradu otvorena fabrika "Voda Kruna" vrijedna 10 mil KM

21.03.2008. 09:33 / Izvor: Nezavisne novine
U Mrkonjić Gradu otvorena fabrika 'Voda Kruna' vrijedna 10 mil KM

Četiri godine od početka izgradnje juče je u Mrkonjić Gradu otvorena fabrike za punjenje prirodne planinske vode "Voda Kruna".

Pogone su u rad pustili Davor Damjanović, direktor fabrike "Voda Kruna", i Zoran Tegeltija, načelnik opštine Mrkonjić Grad.

Ova grinfild investicija vrijedna je deset miliona KM. Fabrika se prostire na površini od 2.100 metara kvadratnih i trenutno zapošljava 40 radnika. Kapacitet fabrike je 12.000 boca na sat u ambalaži od 0,5 i 1,5 litara.

Damjanović je zahvalio prijateljima i partnerima koji su ih podržali u ovom projektu i izrazio nadu da će njihova prva planinska i izvorska voda punjena u BiH naići na dobar prijem kod potrošača.

Voda kruna se puni na izvoru Orlov kamen, koji se nalazi na 900 metara nadmorske visine na planini Lisina, nadomak Mrkonjić Grada, dok je fabrika "Voda Kruna" smještena samo 200 metara ispod izvora. Lokacija na kojoj se voda puni nalazi se u ekološkoj zoni u kojoj ne postoji bilo kakva vrsta onečišćenja.

"Radi se o prirodnoj izvorskoj vodi, koja direktno sa izvora dolazi do potrošača. Vrijeme je da domaći kupci shvate značaj izgradnje domaćih brendova i podrže nas na tržištu pretrpanom stranim proizvodima", kazao je Damjanović i dodao da planiraju da se pojave i na ruskom tržištu.

Tegeltija je istakao da je ovo najveća poslijeratna investicija u Mrkonjić Gradu.

"Po ovoj fabrici i našoj vodi će Mrkonjić Grad postati poznatiji u BiH", rekao je Tegeltija.

Govoreći o svojstvima vode Damjanović je rekao da su analize u domaćim i inostranim laboratorijama pokazale da kruna ima idealan odnos kalcijuma i magnezijuma, te nizak nivo natrijuma, zbog čega je veoma dobra za ljude koji imaju problema s krvnim pritiskom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti