U M:telu stimulativne otpremnine za otkaze: Radnicima 5 mil. KM

13.10.2009. 08:38 / Izvor: Fokus
U M:telu stimulativne otpremnine za otkaze: Radnicima 5 mil. KM

Programom zbrinjavanja viška zaposlenih uz stimulativne otpremnine, Kompaniju M:tel napustiće 109 radnika, s prosječnim stažom od 24 godine, potvrdili su za "Fokus" iz Službe za odnose s javnošću ove kompanije.

Od ukupnog broja zaposlenih kojima prestaje radni odnos, najviše je radnika sa srednjom stručnom spremom, i to 45, zatim 26 kvalifikovanih, te pet nekvalifikovanih radnika.

Realizacija programa zbrinjavanja tehnološkog viška zaposlenih sprovodi se sa ciljem unapređenja poslovnih procesa, te poboljšanja kvalifikacione i starosne strukture u kompaniji.

"Programom zbrinjavanja viška zaposlenih od 20. jula ove godine utvrđen je višak od 150 radnika, a uz prethodne konsultacije sa sindikatom, 15. septembra je donesena Odluka o otkazu ugovora o radu, zbog tehnoloških, organizacionih i ekonomskih razloga, za 109 zaposlenih. Njima prestaje radni odnos po isteku otkaznog roka, i biće im isplaćena otpremnina. Za navedene namjene, u budžetu za ovu godinu izdvojeno je pet miliona maraka", navodi se iz Službe za odnose s javnošću.

Prve otpremnine isplaćivaće se poslije 19. oktobra ove godine. Najniža otpremnina iznosiće 15.692 KM, a maksimalan iznos koji radniku može biti isplaćen jeste 75.000 maraka.

"Prilikom donošenja Odluke o otkazu ugovora o radu, uz prethodne konsultacije sa Sindikatom, zaštićene su određene kategorije zaposlenih, i to članovi porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida te socijalno ugroženih porodica", rečeno je iz M:tela.

U Kompaniji M:tel sprovedena je politika dobrovoljnog prestanka radnog odnosa uz isplatu stimulativne otpremnine i u 2007. i 2008. godini. U 2007. godini, za ove namjene radnicima je isplaćeno 11.837.254 KM, a prošle godine 3.914.754,88 KM.

Iz Kompaniji M:tel u budućnosti će svoju kadrovsku strukturu prilagoditi uslovima ove tehnološki zahtjevne grane. U planu je kontinuirano usavršavanje, adekvatne beneficije, kao i zapošljavanje novih visokoobrazovanih kadrova.

"Ovakav pristup omogućiće da ostanemo tehnološki, kadrovski i tržišni lider u BiH, na zadovoljstvo zaposlenih, korisnika naših usluga te akcionara", navodi se iz M:tela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti