U Neumu potpisan Memorandum o suradnji katastarskih agencija zapadnog Balkana

05.09.2019. 13:06 / Izvor: Akta.ba
U Neumu potpisan Memorandum o suradnji katastarskih agencija zapadnog Balkana

Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi poslovnih podataka.

 Regionalna konferencija o katastru i infrastrukturi poslovnih podataka o temi "Uloga katastarskih i kartografskih agencija i sveučilišta u procesu uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka" otvorena je u srijedu u Neumu.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Veselko Čerkez uime predsjednika Nevenka Hercega istaknuo je kako su dosadašnji rezultati regionalne suradnje i regionalnih konferencija vidljivi kroz stečena iskustva u unaprjeđenju institucionalnog i organizacijskog okvira za katastarske planove i registriranje vlasničkih prava, priopćeno je iz Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a.

"Kada je u pitanju ova regionalna suradnja, držim iznimno bitnim istaknuti to da je jedan od rezultata takve suradnje uspješna aplikacija za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, ali i tekuće realiziranje zajedničkih projekata koji se odnose na pomoć u izgradnji zakonodavnoga okvira i educiranje pri uspostavi NSDI u skladu s INSPRE direktivom", rekao je predstojnik Čerkez.

Dodao je i to kako su rezultati ovakvih konferencija vidljivi u ostvarenim pomacima i provedenim reformama te u osuvremenjivanju geodetsko-katastarskih sustava regije.

"Ovakve konferencije potiču sve sastavnice sustava na daljnji predan rad u ostvarenju vizije optimalne regionalne suradnje nacionalnih kartografskih i katastarskih institucija i što djelotvornijeg realiziranja zajedničkih projekata", zaključio je Čerkez.

Inače, Konferencija osim ravnatelja agencija za kartografiju i katastar iz regije zapadnog Balkana okuplja i predstavnike međunarodnih organizacija koje financiraju donatorske i kreditne projekte i aktivnosti.

Na konferenciji je također svečano potpisan Memorandum o suradnji katastarskih i kartografskih agencija zapadnog Balkana kojeg su potpisali direktori katastarskih, kartografskih agencija i agencija zaduženih za implementaciju infrastrukture prostornih podataka s područja zapadnog Balkana.

Ovom prilikom također je prezentiran i rezultat regionalne Studije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka.

Ova konferencija održava se u organizaciji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Agencije za kartografiju i katastar zemalja zapadnog Balkana, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti