U Neumu razmatrani načini poboljšanja poslovnog okruženja BiH kroz kvalitetniju podršku biznisima

26.05.2021. 14:52 / Izvor: Akta.ba
U Neumu razmatrani načini poboljšanja poslovnog okruženja BiH kroz kvalitetniju podršku biznisima

Na konferenciji "Poboljšanje poslovnog okruženja kvalitetnijom podrškom biznisima", održanoj u Neumu, uz prisustvo visokih dužnosnika iz oba bh. entiteta, predstavljene su dobre prakse podrške biznisima.

Na konferenciji "Poboljšanje poslovnog okruženja kvalitetnijom podrškom biznisima", održanoj u Neumu, uz prisustvo visokih dužnosnika iz oba bh. entiteta, predstavljene su dobre prakse podrške biznisima te iznijeti prijedlozi za ubrzanje socio-ekonomskih reformi. 

Novi biznisi su pokretač razvoja i zapošljavanja i stoga je od izuzetne važnosti kontinuirano raditi na poboljšanju programa podrške za njihov razvoj. Tema konferencije, održane u sklopu implementacije projekta "Ubrzanje socio ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija" koji finansira Ambasada Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA, je u skladu sa jednim od prioriteta koji je EU postavila Bosni i Hercegovini kao odgovor na zahtjev/molbu za sticanje kandidatskog statusa, a koji glasi "Koji su glavni instrumenti/sredstva, programi finansiranja politike za MSP".

Polagati posebnu pažnju na razvoj poslovnih ikubatora kao mjesta začetka novih biznisa

Predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva RS i Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, razgovarali su o poboljšanju instrumenata podrške za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP). Naglašena je važnost pojednostavljenja procesa otvaranja novih biznisa te olakšavanje njihovog poslovanja u počecima rada. Vjekoslav Petričević - ministar privrede i preduzetništva RS, podvukao je da treba davati posebnu pažnju radu poslovnih inkubatora. 

"Svakako da je to nešto čemu treba davati posebnu pažnju jer su to mjesta na kojima se stvaraju začeci privrednih aktivnosti za ozbiljniji razvoj privrede i malog biznisa.", istakao je Vjekoslav Petričević.

Pomoćnik ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Zdravko Čerović, istakao je kako je usvajanje strategije razvoja FBiH u procesu. Također je planirano donošenje više zakonskih rješenja, usklađenih sa preporukama Evropske komisije, usmjerenih ka poboljšavanju uslova za mala i srednja preduzeća.

"Pošto je u fazi usvajanje strategije razvoja FBiH, planirano je u ministarstvu pristupiti izradi strategije razvoja malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH s ciljem preciziranja strateških ciljeva, mjera i aktivnosti koje će se poduzeti u narednom periodu s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog okruženja za razvoj subjekata male privrede", podvukao je Zdravko Čerović.      

Raditi na unaprjeđenju poslovnog okruženja za nove biznise u BiH

Svi nivoi vlasti trebali bi raditi na unaprjeđenju poslovnog okruženja i osiguravanju svih olakšica za novoformirane privredne subjekte kroz prvih par godina njihovog rada. Nakon što razviju poslovanje, ti biznisi imaju potencijal da doprinose, pune budžete i bitno poboljšaju poslovno okruženje, smatra Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.    

"Poboljšanje poslovnog okruženja i unaprjeđenje uvjeta za start-upe može početi od lokalnih jedinica uprave – općine na svojim područjima mogu napraviti izuzetno interesantne instrumente za podršku poduzetništvu počevši od inkubatora, poslovnih zona, konsultantskih kuća koje mogu mentorirati i pomoći poslovne ideje koje tek počinju. Sve te instrumente razvoja treba da podrže i viši  nivoi vlasti.",  ističe Tomislav Majić. 

Sistemski programi podrške nužni za razvoj start-up poduzeća

"U BiH je sve izraženija pojava da mladi privrednici pokreću biznise iz nužnosti. Jako je važno kreirati dugoročne sistemske programe podrške koji obuhvataju cjelokupan set usluga od ideje do biznisa, jasne kriterije podrške, grant sredstva za nabavku osnovnih sredstava, sufinansiranje troškova doprinosa, mentorship tokom prve godine rada, te smještaj po povoljnim uslovima tokom prve tri godine nastanka biznisa, što je ključno za održivost biznisa", Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja LiNK.   

Na konferenciji je također naglašena važnost razvoja poslovnih inkubatora i coworking prostora kako bi se omogućio lakši rad za Freelancere koji djeluju na području BiH. 
Konferencija je održana u sklopu implementacije projekta "Ubrzanje socio ekonomskih reformi većim uključivanjem u proces EU integracija" koji finansira Ambasada Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti