U Njemačkoj je zaposleno oko 3 miliona stranaca - 63.000 su iz BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Njemačkoj je zaposleno oko 3 miliona stranaca - 63.000 su iz BiH

26.02.2017. 08:58 / Izvor: Federalna.ba

Oko 31 milion ljudi u Njemačkoj ima posao. Broj nezaposlenih smanjuje se posljednjih 10-ak godina. Trenutna stopa nezaposlenosti iznosi 5,7 posto. Od oko 3 miliona stranaca koji su zaposleni u Njemačkoj, 63 hiljade je državljana BiH. Bilo da se radi o uslužnim djelatnostima, metalskoj, elektroindustriji ili mašinogradnji, za radno mjesto većina ih se ne mora plašiti.

Udio državljana BiH među stranim radnicima na tržištu rada vodeće evropske ekonomije veći je od 2%. Statistika njemačke Savezne agencije za rad iz juna 2016. bilježi godišnji rast broja socijalnih osiguranika iz BiH od čak 10 posto.

"Njemačka ekonomija se proteklih godina pozitivno razvijala i imali smo povećanje broja socijalno osiguranih osoba. Sada imamo 31 milion zaposlenih. Imamo tri miliona zaposlenih stranaca, a među njima su i oko 63.000 državljana BiH", podaci su koje iznosi Beate Raabe, glasnogovornica Centrale za posredovanje u zapošljavanju Njemačka.

Dio te statistike je i diplomirani građevinski inženjer Bilal Kunduklija, koji se prije pet godina, iako je imao posao u sarajevskom IPSA institutu, odlučio okušati u Njemačkoj.

"Kada sam došao, shvatio sam da sam jezik nije dovoljan da bih radio svoj posao. Zato sam sve slobodno vrijeme trošio čitajući stručnu literaturu, jer sam morao poznavati stručnu terminologiju da se uklopim u veliki i dinamični tim stručnjaka i radnika", prisjeća se on.

Dvije godine radio je na kompleksnom projektu izmještanja saobraćaja pod zemlju u srcu Dizeldorfa. Potom je iskoristio povoljnu priliku na tržištu rada i dobio bolje plaćen posao u struci. Danas je dio tima čiji zadatak je projektovanje 700 kilometara biciklističkih staza u prijestonici Sjeverne Rajne-Vestfalije.

"Inžinjer u Njemačkoj zaradi oko pet puta više nego u BiH. Standard života i izdaci su također veći. Od plate se može fino živjeti. Međutim, svako ko se odluči na ovaj korak - mora znati da se mora dosta toga odreći i prilagoditi posve novom načinu života", poručuje Kunduklija.

Za razliku od zemalja članica EU-a, ali i nekih drugih država, Njemačka sa BiH provodi tek jedan bilateralni projekt zapošljavanja. Riječ je o projektu Triple Win, čiji cilj je posredovanje i pomoć pri zapošljavanju njegovatelja iz BiH u Njemačkoj.

"Za posao u Njemačkoj je veomo važno dobro poznavanje jezika. Njegovatelji se za to pripremaju - uče njemački jezik i obučavaju se za posao koji ih očekuje. Pripreme su veoma važne, kako oni koji dolaze ovdje ne bi bili razočarani", upozorava Raabe.

Njemačkom društvu i privredi, koja je i dalje u usponu, trebaju brojni deficitarni kadrovi, poput ljekara, njegovatelja, inženjera te brojnih tehničkih zanimanja. To je svakako prilika za bh. stručnjake i radnike koji govore njemački jezik, ali je i nastavak crne statistike 'odliva mozgova' i radne snage iz BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti