U okviru Dana dijaspore predstavljeni turistički potencijali Živinica

31.12.2019. 09:14 / Izvor: Akta.ba
U okviru Dana dijaspore predstavljeni turistički potencijali Živinica

U okviru manifestacije "Dani dijaspore" upriličena je velika prezentacija i promocija turističkih potencijala Grada Živinice.

U okviru manifestacije “Dani dijaspore” upriličena je velika prezentacija i promocija turističkih potencijala Grada Živinice.

Ovim povodom prikazane su tri značajne prezentacije, od kojih je jedna prikazana kroz video prezentaciju o turističkim potencijalima i resursima Grada Živinice.

Zatim, kroz jednu od prezentacija prikazan je i muzej Armije BiH, koji se nalazi u vojnoj bazi Dubrave na području Grada Živinice.

Na samom kraju prezentacije turističkih potencijala Grada Živinice predstavnici nevladine organizacije CISP izvršili su prezentaciju i izlaganje o biodiverzitetu zaštićenog pejzaža Konjuh, koji se odnosi na biodiverzitet Grada Živinice, gdje su prikazali rezultate koje su dobili u dvije i po godine istraživanja biodiverziteta Grada Živinice.

Na samoj promociju svim prisutnim predstavile su se organizacije i udruženja koje se bave turističkom ponudom koja je jako kvalitetna i raznovrsna u Gradu Živinice, i to: Planinarsko društvo “Drenik”, Lovačko društvo “Toplice”, Biciklistički klub “Živinice”, Motel “Laurus, Udruženje građana Sportsko ribolovno društvo Mrena Živinice, nevladina organizacija CISP, turističke organizacije “TURBO STAR” Živinice i “LOGCAP TRAVEL” Živinice, Udruženja pčelara “Pčelica” i “Vrijesak”, Udruženja žena “ŽENE ZA TRADICIJU”, “AMANET” i “PREC”.

“U okvirima Dana dijaspore napravili smo jednu veliku promociju turizma Grada Živinice, odnosno fokus dana dijaspore ove godine smo stavili na promociju turizma i turističkih potencijala Grada Živinice. Smatramo da smo kroz turitički potencijal Grada Živinice promocijom turističkog potencijala kojeg smo promovisali preko biodiverziteta , i ono što me posebno raduje jeste da smo danas promovisali i muzej Grada Živnice koji se nalazi u kasarni u Dubravama. Smatram da uz usvojenu strategiju razvoja turizma, i ovu današnju promociju mi smo napravi prvi korak kada je u pitanju promocija i razvoj turizma Grada Živinice. Napravili smo već nekoliko infrastrukturnih projekata , koji su vrijedni spomena, te kroz ovu organizaciju i organizaciju institucija koje postoje u Gradu Živinice mi ćemo turizam konačno pretvoriti u resurs i moći ćemo ga koristiti institucionalno. Moram kazati da mi je zadovoljstvo da smo večeras imali tri prezentacije koje su veoma kvalitetne, jednu su prikazali ljudi sa RTV Živinice o prirodnim potencijalima, drugu su prikazali predstavnici Armije BiH, a treća prezentacija bila je iz nevladine organizacije CISP gdje su prikazali istraživanja u dvije i po godine biodiverziteta Grada Živinice”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Prisutnima su se obratili i predstavnici Ministratstva trgovine, turizma i saobraćaja TK-a, Turističke zajednice TK-a, i dijaspore koji su istakli zadovoljstvo zbog aktivnosti koje Grad Živinice radi na razvoju turizma, a naši gosti su bili i mnogi univerzitetski profesori, predstavnici OSCE u BiH, te mnogi građani našeg Grada.

Ovom prilikom upriličeno je i ugodno druženje uz degustaciju tradicionalnih jela koje su pripremile članice Udruženja Žene za tradiciju iz Šerića i PREC Živinice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti