U okviru QSS eventa održana prezentacija kompanije Cisco

31.03.2014. 12:00 / Izvor: eKapija.ba
U okviru QSS eventa održana prezentacija kompanije Cisco

U sklopu nedavno završenog QSS Enterpise Day-a jednu od prezentacija održala je i kompanija Cisco Systems Internetworking d.o.o. Sarajevo.

U sklopu nedavno završenog QSS Enterpise Day-a jednu od prezentacija održala je i kompanija Cisco Systems Internetworking d.o.o. Sarajevo.

Predavanje na temu SDN (Software define network) održali su Rešad Rovčanin i Josip Zimet, koji je zaposlenik Cisca već 16. godina.

"Ljudi jednostavno ne mogu da vode računa o svemu, o mreži, o database-u, storage-u. Zbog toga postoji softver, stoga i ova tema jer softver definiše mrežu", kazao je Rovčanin.

Zemet je govorio o softverski definiranim vezama, te o aplikacija koje su danas svuda oko nas. Naveo je primjer firmi koje prodaju tenisice ali se ubrajaju u IT kompanije budući da prodaju narukvicu koja mjeri vaše fizičke aktivnosti.

Cisko serveri imaju na sebi niz aplikacija,a svi njihovi uređaji imaju u sebi linux kontejner. Riječ je o  virtualizacijskoj metodi na bazi OS-a za pokretanje više izoliranih serverskih instalacija (kontejnera).

Zemet je u svojoj prezentaciji naglasak stavio na cisko kontrolore, s kojim su se počeli baviti već 2011. godine.

"Tijekom 2012. i 2013. godine smo imali 12 beta korisnika, većinom iz područja akademskih zajednica. Trenutno imamo verziju 1.4.", rekao je Zimet.

Sa ovim uređajem možete kontrolirati rutere, switcheve i ostale uređaje, a kontrolor cijelu mrežu vidi kao jedan uređaj.

"Kontrolori su kao bespilotna letjelica i mi samo u njih ubacimo pravilo koje će oni poštovati kasnije na svim uređajima", ističe on.

Cisco omogućuje developerima da direktno upravljaju mrežnom opremom, a njihova ideja je da mrežnu opremu raspakirate, uključite u struju i sve ostalo radite uz pomoć softvera.

A.Š.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti