U Općini Bosanska Krupa podržano unapređenje i pokretanje devet biznisa

16.10.2020. 11:49 / Izvor: Akta.ba
U Općini Bosanska Krupa podržano unapređenje i pokretanje devet biznisa

Na događaju održanom u bosanskokrupskom Domu kulture predstavljeno je 9 poslovnih ideja iz kreativne industrije, proizvodnje hrane i uslužnih djelatnosti.

Investicijska fondacija Impakt i Općina Bosanska Krupa organizovali su javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom "YEP inkubator poslovnih ideja“.

Na događaju održanom u bosanskokrupskom Domu kulture predstavljeno je 9 poslovnih ideja iz kreativne industrije, proizvodnje hrane i uslužnih djelatnosti. Svi učesnici inkubatora koji su predstavili svoje poslovne ideje imat će priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, te koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj svojih poslovnih poduhvata.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Općine Bosanska Krupa u 2020. godini realizuje se integralni program podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“ u okviru kojeg je u protekla dva mjeseca organizovana preduzetnička obuka fokusirana na razvoj preduzetničkih kapaciteta učesnika Inkubatora.

"Trenutno djelujemo kao registrirana djelatnost, obrtničko kozmetičarska radnja i u ponudi imamo dvije zone, wellness i beauty. Naš rad je najviše usmjeren na unapređenje zdravlja, prevenciju stresa, rad na osobnom rastu i razvoju. Ovim putem želimo da biznis podignemo na još veći nivo jer smatramo da imamo kapacitet za to. Osim zdravlja, imamo usluge koje se tiču estetskog, odnosno fizičkog izgleda, tu u ponudi imamo različite kozmetičke tretmane kako lica tako i tijela. Naš biznis je koncipiran tako da radimo na principu „um, duh i tijelo“ kao jedinstvena cjelina i smatramo ga biznisom budućnosti s obzirom na današnje vrijeme gdje je stres okidač za masu psihičkih i fizičkih stanja. Mislim da je ovo biznis za koji će biti sve veća potreba“, kaže Amra Nahić, vlasnica obrta HOLISTIC-WELLNESS i BEAUTY STUDIO.

Kao rezultat obuke, grupa od 9 polaznika je razvila poslovne modele i planove a potom ih predstavila stručnoj komisiji u čijem su radu učestvovali predstavnici Impakt-a, Općine i Službe za zapošljavanje USK. Komisija je ocijenila svih 9 poslovnih ideja i one će već od danas moći aplicirati za bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000 KM te koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj biznisa.

"Na inicijativu općinskog načelnika svi će biti odabrani za korištenje bespovratne finansijske podrške zbog toga što je Općina Bosanska Krupa odlučila da dodatno sufinansira program kako bi svi oni koji prođu ciklus poduzetničke obuke imali priliku aplicirati za sredstva“, ističe Mirela Omerović, izvršna direktorica Investicijske fondacije Impakt. 

Kriteriji za odabir 9 najboljih bili su izvodljivost poslovne ideje, održivost poslovnog modela te svakako potencijal za dalji rast i razvoj ogledan, između ostalog, i u potencijalu za otvaranje novih radnih mjesta i stvaranju dodatne vrijednosti.

"Općina Bosanska Krupa još jednom pokazuje da je poželjan partner. Predstavit ćemo 9 biznis planova mladih ljudi s područja općine Bosanska Krupa i njih 9 će dobiti od Općine Bosanska Krupa po 5.000 KM u skladu sa svojim poslovnim planom. Prvobitno je bilo planirano da se finansira svega 5 biznis planova međutim odlučili smo se da isfinansiramo sve one koji prođu kompletnu obuku, evaluaciju i čiji se biznis planovi prihvate“, naglasio je Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti