Vijesti

U Općini Centar održano predavanje o informacionom sistemu - GIS: Novi sistem obrade podataka koji se koristi prilikom prostornog planiranja

20.11.2009. 09:30 / Izvor: eKapija.ba

U Općini Centar je 11. novembra 2009. godine za uposlenike općinskih službi za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina te prostorno uređenje i komunalne poslove održano predavanje o temi "Primjena geodetskih podloga - GIS-a u prostornom planiranju i katastru".

Predavač Jasmin Taletović, diplomirani inženjer geodezije, iz Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo predstavio je novi sistem obrade podataka koji se danas koristi prilikom prostornog planiranja. GIS (geografski informacioni sistem) omogućava prikupljanje, spremanje, upravljanje i prikaz podataka koji se odnose na sve vrste zemljišnih i drugih resursa. Radi se o planovima i kartama u digitalnoj formi, što omogućava brži i jednostavniji rad svim mogućim korisnicima. Dio sistema je baza podataka kao velika digitalna arhiva, kao i odgovarajući programi uz čiju pomoć se podaci obrađuju i arhiviraju, saopćila je press služba Općine Centar.

Za rad u ovom sistemu stručne osobe koriste topografske karte, geodetske planove aerofotogrametrijske i satelitske snimke, topografsko snimanje, GPS mape saobraćajnica, i druge izvore kao osnov za pravljenje baze podataka u digitalnoj formi gdje su sadržani podaci o komunalnoj i saobraćajnoj infrastrukturi, građevinskom zemljištu, stambenim objektima, stanovništvu, poljoprivrednom zemljištu, vodotocima i šumskim područjima...

Uz pomoć novog jedinstvenog informacionog sistema Zavod za planiranje razvoja KS je od 2002. godine, kada je u upotrebi ovaj sistem, uradio digitalni model karte Kantona Sarajevo gdje su sadržani svi navedeni podaci, Prostorni i Urbanistički plan Kantona Sarajevo, kao i niz regulacionih planova – koji su putem Interneta dostupni za korištenje stručnim službama Općine Centar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti