U Općini Novo Sarajevo Mibo postavio 28 kamera

26.06.2019. 08:51 / Izvor: Akta.ba
U Općini Novo Sarajevo Mibo postavio 28 kamera

Realizacija projekata video nadzora javnih površina je omogućila, prije svega, poboljšanje kvaliteta rada policijskih službenika.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo, 24. juna ove godine, predao je kontrolu sistema video nadzora u nadležnost III Policijske uprave Novo Sarajevo.

Ovom prilikom ozvaničen je završetak realizacije pete faze projekta video nadzora kojom su javne površina na području Općine Novo Sarajevo pokrivene sa 28 kamera, a koje su u funkciji 24 sata. Kontrola rada i zapisa sa  kamera se vrši putem nadzornog centra koji je postavljen u prostorijama III Policijske uprave Novo Sarajevo.

Vrijednost instalisane opreme u IV i  V fazi je iznosila oko 100.000 KM.

U obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo je rekao da je Općina Novo Sarajevo još od 2012. godine prepoznala da je pokrivenost prostora i objekata video nadzorom veoma značajna  aktivnost u pružanju pomoći pripadnicima III Policijske uprave u poslovima kontrole saobraćaja u pokretu i mirovanju, u suzbijanju svih vidova kriminalnih i vandalskih ponašanja, te u unapređenju općeg stanja sigurnosti građana na prostoru općine.

Realizacija projekata video nadzora javnih površina je omogućila, prije svega, poboljšanje kvaliteta rada policijskih službenika naglasio je Adil Mulić komandir III PU Novo Sarajevo koji se i zahvalio Općini Novo Sarajevo na uspješnoj saradnji i podršci u realizaciji ovog projekta.

Ukupna vrijednost uloženih sredstava u razvijanje i praćenje ovog sistema kroz V faza je iznosila oko 220.000 KM i implementiran je putem firme "Mibo komunikacije" d.o.o. iz Sarajeva.

Do 2021. godine, procjenom „kritičnih“ mjesta, a prevashodno u saradnji sa III PU Novo Sarajevo i odjelom Saobraćajne policije Kantona Sarajevo u planu je da se postavi 50 nadzornih kamera, izvrši zamjena oštećenih i zastarjelih kamera, te nastavi sa tekućim održavanjem – servisiranje  kompletnog sistema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti