U Općinskom sudu u Sarajevu ponovo počela registracija poslovnih subjekata

11.07.2014. 15:57 / Izvor: eKapija.ba
U Općinskom sudu u Sarajevu ponovo počela registracija poslovnih subjekata

Odjeljenje registra za upis pravnih subjekata Općinskog suda u Sarajevu je ponovo u mogućnosti postupati po zahtjevima stranaka za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji BiH.

Odjeljenje registra za upis pravnih subjekata Općinskog suda u Sarajevu je ponovo u mogućnosti postupati po zahtjevima stranaka za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji BiH, saopćeno je danas iz tog suda.

U svim sudovima Federacije BiH 16. juna ove godine registracija poslovnih subjekata bila je potpuno obustavljena zbog prekida elektronske komunikacije između registarskih sudova u FBiH s nadležnim poreznim upravama, ali je nakon toga Federalno ministarstvo pravde 7. jula iznašlo rješenje za otklanjanje tih problema.

Tokom prekida u registraciji došlo je do povećanja broja neriješenih predmeta, zbog čega je Općinski sud u Sarajevu ponovnim uspostavljanjem sistema registracije angažovao sve raspoložive kapacitete da bi se nagomilani zaostaci što prije riješili te je u toku ove sedmice broj neriješenih predmeta sveden na svega 25, čije je rješavanje u toku.

Općinski sud u Sarajevu apelira da do ovakvih problema ubuduće ne dolazi te da izvršna vlast mora na vrijeme osigurati tehničke uvjete koji su neophodni za neometano funkcioniranje sistema registracije poslovnih subjekata, ali i drugih sistema kao što je elektronsko vođenje zemljišnih knjiga, odnosno program "E-grunt", za koji također ne postoji odgovarajuća tehnička podrška - saopćeno je iz Pres- službe tog suda.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti