U organizaciji PRO EDUCE na Vlašiću održan seminar "Bankarsko tržište"

09.12.2008. 09:56 / Izvor: eKapija.ba
U organizaciji PRO EDUCE na Vlašiću održan seminar 'Bankarsko tržište'

Polaznici Business Educe, besplatnog specijalističkog kursa izvještavanja o ekonomskim pitanjima, na dvodnevnim predavanjima na Vlašiću, tokom proteklog vikenda, odslušali su seminar "Bankarsko tržište". Novinari i apsolventi novinarstva iz Bosne i Hercegovine proširili su svoja znanja o Bankarskom sektoru slušajući predavanja predstavnika Balkan Investment Bank i Centralne banke Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Ovaj seminar je imao za cilj približiti bankarsku terminologiju i sistem funkcionisanja banaka novinarima zaposlenim u ekonomskim redakcijama, kao i onim polaznicima Business Educe koji žele da prate ekonomska dešavanja u Bosni i Hercegovini.

"Zadovoljstvo nam je bilo podržati ovaj projekat, jer otvoren i proaktivan kontakt sa medijima čini dio našeg svakodnevnog poslovanja. Balkan Investment Bank se potrudila da polaznicima kursa Business educa približi i jasnije objasni bankarsku terminologiju i poslovanje, jer kvalitetnije izvještavanje i međusobno razumijevanje doprinosi boljem poslovanju i medija i nas banaka", izjavio je Edvinas Navickas, direktor Balkan Investment Bank.

U periodu kada je svjetska ekonomska kriza veoma česta tema ekonomskih redakcija, seminar o bankarskom tržištu je za polaznike Business Educe bio veoma koristan i zanimljiv. Predstavnici banaka su kroz svoja predavanja pokušali razjasniti sve zablude i odgovoriti na sva pitanja i nejasnoće mladih novinara. Kroz analizu objavljenih članaka napravljen je presjek dvomjesečnog izvještavanja o ekonomskoj krizi. Novinari i predstavnici Balkan Investment Bank su kroz zajedničku diskusiju ukazali na nedostatke, greške i mogućnosti napredovanja u izvještavanju.

"Bankarski sektor je veoma zanimljivo, ali ujedno i komplikovano područje. Bankarski pojmovi su često nerazumljivi za obične građane, zbog toga se mi novinari moramo potruditi da budemo što jasniji, konkretniji i naravno da što bolje poznajemo materiju. Sigurna sam da je ovaj modul svim polaznicima Business Educe bio veoma koristan za budući rad", istakla je Tijana Veselinović, novinarka EuroBlica.

Nakon seminara "Bankarsko tržište" polaznike očekuje još mnogo predavanja koja će unaprijediti njihov rad i doprinijeti da ekonomske redakcije u Bosni i Hercegovini postanu kvalitetniji i kompetentnije, saopćeno je iz PRO EDUCE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti