U organizaciji Udruženja pčelara Kesten u Cazinu otvorena škola pčelarstva za 25 polaznika - Općina pružila podršku i projektu brendiranja kestenovog meda

18.01.2010. 15:09 / Izvor: eKapija.ba
U organizaciji Udruženja pčelara Kesten u Cazinu otvorena škola pčelarstva za 25 polaznika - Općina pružila podršku i projektu brendiranja kestenovog meda

Protekle subote, 16.01.2010. godine, u Cazinu je otvorena škola pčelarstva za 25 polaznika u organizaciji Udruženja pčelara Kesten. Škola se sastoji od 110 sati teoretske i praktične nastave koju izvode certificirani predavači u oblasti pčelarstva i proizvodnje meda. Nakon uspješnog završetka obuke, polaznicima će biti uručena uvjerenja koja garantuju njihovu osposobljenost za znanja pčelara, a Općina Cazin i Udruženje će im kao nagradu dodijeliti po 3 košnice. Svaki od polaznika će također imati priliku da u toku cijele godine obavlja pčelarske poslove u saradnji sa dodijeljenim mentorom.

Prema riječima predsjednika Skupštine ovog udruženja, gospodina Seada Mesića, članovi Udruženja su iznimno zadovoljni odazivom polaznika, ali i podrškom koju je ovom projektu pružila Općina Cazin i općinski načelnik.

"Važno je naglasiti da su cazinski pčelari opravdali povjerenje koje im je ukazala naša općina, ali i da im se isplatio dugogodišnji trud i zalaganje. Drago mi je da se ovim projektom nastavlja uspješna saradnja općine i Udruženja pčelara, zbog čega ćemo i ubuduće pružati podršku njihovom radu. To znači da ćemo i ove godine izdvajati poticaje za pčelare, ali i određena sredstva za njihove mnogobrojne projekte. Naglasio bih da je pored ovog projekta općina Cazin pružila podršku i projektu brendiranja kestenovog meda, čime se nadamo većoj prepoznatljivosti i konkurentnosti na tržištima van naših područja", istaknuo je načelnik Ogrešević.

Nastavljajući aktivnosti vezane za razvoj poljoprivrede i Općina Velika Kladuša je za sve zainteresirane pčelare početnike i one, koji žele obnoviti svoje znanje također pokrenula projekat "Druga kladuška škola pčelarstva".

Na sastanku, održanom tim povodom, savjetnik općinskog načelnika za poljoprivredu Mirvet Beganović kazao je da je ovaj projekat, čija realizacija je počela prije nešto više od godinu dana, pokrenut da bi se pčelarima pružila mogućnost specijalizacije, jer je pčelarstvo značajna karika u lancu razvoja poljoprivredne proizvodnje na području ove općine.

"Ovaj projekat sastoji se od teoretskog i praktičnog dijela, te je u skladu s agrotehničkim rokovima i kalendarom radova u pčelinjaku", dodao je Beganović. Inače, za projekat vlada veliki interes kako početnika, tako i profesionalaca koji žele usavršiti svoje znanje.

U prethodnom projektu certifikate o uspješno završenoj obuci dobilo je 112 polaznika, a njih 20 dobilo je dva pčelinja društva i paket osnovne opreme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti