U Osnovnom sudu Banja Luka realiziran projekt automatskog upravljanja predmetima

06.12.2008. 11:31 / Izvor: Fena
U Osnovnom sudu Banja Luka realiziran projekt automatskog upravljanja predmetima

U banjalučkom Osnovnom sudu očekuju su uspješniji rezultati rada nakon što je uspostavljen projekt “Sistem automatskog upravljanja predmetima”.

Na svečanoj ceremoniji povodom realizacije projekta automatskog upravljanja predmetima (CMS projekt), održanoj 05.12.2008. godine u tom sudu, rečeno je da je cilj ovog projekta razvijanje i održavanje nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa u BiH koje će rješavati sporove na pošten, pravovremen i efikasan način.

"Informatizacija pravosuđa u BiH je jedan od strateških ciljeva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a podrška sudovima kroz implementaciju CMS projekta je od ključne važnosti za rješavanje predmeta na pravovremen, efikasan i transparentan način", rekao je šef kabineta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Admir Suljagić.

Dodao je da je Vijeće ponosno što može reći da je CMS softverski paket, koji je razvijen i unaprijeđen domaćim znanjem, konkurentan bilo kojem sličnom sistemu u svijetu.

Predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci Milan Tegeltija rekao je da ovim sistemom pravosuđe ide krupnim korakom u budućnost, dok je ministar pravde u RS-u Džerard Selman izrazio uvjerenje da će uz finansijsku pomoć Vlade, pravosuđe u RS-u moći odgovoriti svim izazovima koji stoji pred ovom važnom institucijom.

Projekt automatskog upravljanja predmetima realizira Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske od 3.000.570 eura, Kraljevine Norveške od 1.067.098, Kraljevine Holandije od 1.549.800 eura i Evropske unije koja je ukupno donirala 7.160.000 eura za reformu pravosuđa od čega 2.240.000 eura za period 2008.-2009. godine za uvođenje projekta informaciono-komunikacione tehnologije i projekta upravljanja sudskim predmetima u sve sudove u BiH.

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg rekao je da ovaj sistem pruža veliku pomoć u modernizaciji pravosuđa u BiH, što je dokaz da ova zemlja može izgraditi jedan moderan sistem pravosuđa i implementaciju strategije u ovoj oblasti te omogućiti bolje rezultate u vladavini prava u BiH i njenim evropskim integracionim procesima.

Sistem za automatsko upravljanje predmetima je implementiran u 55 sudova u BiH, a njegova implementacija će se nastaviti u tužilaštvima u BiH.

CMS ima za cilj automatizaciju i standardizaciju procesa rada u pravosuđu BiH, a njegove glavne prednosti su ujednačena dodjela predmeta sudijama po metodi slučajnog uzorka, trenutačna dostupnost strankama broja predmeta i imena sudije, koji se direktno obavještava o svakom novom dokumentu u predmetu koji mu je dodijeljen, brzo pretraživanje svih informacija i podataka, standardizirani sudski obrasci i upisnici u elektronskom obliku i brz pristup raznim statističkim podacima i izvještajima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti