U posjeti generalnom bh. sajmu ZEPS 2009.: Kvalitetni poslovni kontakti za kvalitetnu buduću saradnju - Prilika za unaprjeđenje poslovnih aktivnosti

08.10.2009. 16:21 / Izvor: eKapija.ba
U posjeti generalnom bh. sajmu ZEPS 2009.: Kvalitetni poslovni kontakti za kvalitetnu buduću saradnju - Prilika za unaprjeđenje poslovnih aktivnosti

Zenički 16. generalni bh. sajam ZEPS 2009. počeo je u ponedeljak, 06. 10. 2009 godine, a završava se u nedelju 11. 10. 2009. ZEPS je jedan od najposjećenijh sajmova u regionu gdje broj posjetilaca kotira od 80 do 100 hiljada posjetilaca, a ove godine će prisustvuje oko 500 izlagača iz 27 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Češka Republika, koja je prepoznala interes da na ovom području traži tržište za investiranje i privrednu saradnju.

Ovogodišnji sajam posjetila je i ekipa portala eKapija.ba te je sa nekoliko izlagača razgovarala o poslovanju njihovih kompanija, uticaju ekonomske krize te planovima za budućnost. Ove godine, ima dosta kompanija koje su i ranije izlagale kao i dosta novih izlagača. Također, u sklopu sajma je organizovan sajam knjige i učila i sajam maloprodaje.

Neke od firmi koje se prvi put pojavljuju na ovom sajmu kao izlagači su i DUST COMPANY d.o.o. Zenica, MELIGRAF d.o.o. Zenica i FINING d.o.o. Gračanica. Predstavnici ovih firmi su zadovoljni kako organizacijom sajma tako i izlagačima i posjetiocima. Nadaju se da će u periodu koji dolazi nakon završetka ove manifestacije uspjeti da kroz kontakte ostvarene na sajmu, realizuju dogovorene projekte.

(Anes Zukić)

Dust company d.o.o. Zenica egzistira od 2007. godine. Od samog početka bavi se pružanjem usluga iz oblasti čišćenja i profesionalnog održavanja industrijskih objekata, primjenom savremenih uređaja i sa visoko obučenom radnom snagom. Usluge koje ova firma nudi su čišćenje kranova, industrijskih postrojenja kao i spomenika i gradskih parkova. Iako su relativno mlada firma, koja se prvi put predstavlja na sajmu ZEPS, već imaju zapažene rezultate u oblasti kojom se bave.

Sarađuju sa firmama kao što je Arcelor Mittal iz Zenice i Cimos iz Gradačca. Anes Zukić, direktor Dust company je za portal ekapija.ba kazao da je organizacija sajma jako dobra te je izrazio zadovoljstvo uslugama sajamske manifestacije.

"Inače, mi smo na sajmu zajedno sa BSC-om iz Zenice. Nadam se da ćemo ostvariti dobre kontakte i nakon završetka sajma uspostaviti saradnju", kazao je Zukić.

(Ferid Ibrahimović)

Meligraf d.o.o. iz Zenice, također, prvi put se pojavljuje na ZEPS-u. U razgovoru sa Feridom Ibrahimovićem, vlasnikom firme saznajemo:

"Sajam je jako dobro organizovan ali s obzirom da se sjećam kako je to nekada bilo, posjećenost sajma je po mom mišljenju znatno manja nego proteklih godina. Mišljenja sam da recesija utiče na sve, a pogotovo na mala preduzeće kao što je moje, jer za jedno ovakvo predstavljanje na sajmu treba jako puno novaca", ističe Ibrahimović.

Meligraf d.o.o. Zenica posluje od 2006. godine i ostvaruje zavidne rezultate u grafičkoj industriji. Jedan od nedavno realiziranih projekata je i štampanje knjige "Zavidovići kroz historiju", autora Jusufa H. Mujkića, čije štampanje finansira Opština Zavidovići. Također, na štandu firme Meligraf mogle su se vidjeti i knjige koje se štampaju i koriče za gradsku biblioteku iz Zenice, a sve u svrhu zamjene starih knjiga koje su se s godinama uništile.

Što se tiče ostvarenih kontakata u svrhu realizacije saradnje, Ibrahimović kaže da će svi biti realizovani nakon sajma.

(Izložbeni prostor Fining-a)

U izložbenoj Hali P, koja je bila rezervisana za izlagače iz Gračanice, predstavila se i kompanija Fining d.o.o. - bh. lider za industrijske kranove. Fining je, također, po prvi put na ZEPS-u. Za njihovim štandom smo zatekli predstavnike firme Demag Ag iz Njemačke sa kojim je firma Fining ostvarila partnerstvo početkom 2009. godine.

Midhat Ćehajić, direktor kompanije Fining d.o.o. nije krio zadovoljstvo i iznenađenje činjenicom da na ovogodišnjem ZEPS-u izlaže veliki broj gračaničkih kompanija:

"Jako mi je drago zbog toga što su i privrednici iz tog dijela BiH našli načina da predstave svoje proizvode. Ovo je drugi dan sajma i posjetioci još uvijek nastoje da se informišu o proizvodima koje izlagači nude, pa samim tim i nema nekih pretjerano ostvarenih poslovnih kontakata, a i proizvod koji ja prezentujem je specifičan i zahtjeva malo duže pregovore.

Tu su i naši partneri iz Njemačke, iz firme Demag, koji su došli da prezentuju i svoje proizvode. Zadnji projekat koji treba da se realizuje u saradnji sa Demagom je postavljanje jednogrednih mosnih kranova za mini hidrocentralu Foča, koji radimo za firmu Bobar Taubinger Elektrik d.o.o. iz Foče", kazao je Ćehajić.

(Štand kompanije INTER-COM)

Zenička kompanija INTER-COM dugogodišnji je izlagač na ZEPS-u. Kako kažu, izlažu da bi kupci vidjeli šta imaju i samim ti očekuju neke pomake u poslovanju. INTER-COM je zastupnik kompanije STIHL, za sve njihove proizvode, a svoje poslovne aktivnosti proširili su postavši zastupnicima švedske firme ESAB.

Mnogobrojne proizvode ova kompanija predstavlja i na ostalim sajmovima, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.

Evropsko udruženje menadžera, koje se i ranije predstavljalo na sajmovima u regionu, i ove godine je uzelo ućešće na sajmu ZEPS u Zenici. O utiscima sa sajma izvršni menadžer udruženja Nandino Škrbić je rekao da je još rano komentarisati ali organizacijom sajma je zadovoljan.

(Štand Evropskog udruženja menadžera Zenica)

"Nadamo se da predstavljanje na ovogodišnjem sajmu doprinosi još većem zbližavanju sa ljudima i trudimo se da im na ovaj način približimo informacije iz privrede, mode, muzike itd.", istakao je za portal eKapija.ba Nandino Škrbić, izvršni direktor časopisa EUROMANAGER te dodao kako se nada da će ovogodišnje predstavljanje na ZEPS-u poboljšati njihovo buduće poslovanje.

U organizaciji Neovisne agencije za izbor i promociju menadžera BIH jugoistočne i srednje Evrope i Evropskog udruženja menadžera, 02. jula 2009. godine, u Sarajevu je upriličena svečanost povodom izbora najmenadžera, koja je prema općim ocjenama – bila nezaboravna. Proglašeni su najmenadžeri iz BIH i Evrope.

Evropsko udruženje menadžera, u saradnji sa firmom Intertours d.o.o. Zenica, izdaje mjesečni časopis EUROMANAGER, koji je orjentisan na razvoj privrede, a uz to prati i trend mode, muziku i ostale interesantne vijesti u zemlji i svijetu. Prvi list EUROMENADŽER-a izdat je 2006. godine i od tada nailazi na pozitivne kritike u poslovnom svijetu.

(Krovna crijepna ploča sa izolacijom)

Kompanije iz Slovenije također su uzele učešće na ovogodišnjem ZEPS-u, a jedna od njih je MONTIM d.o.o.

Njen direktor, Miho Piletič, je kazao da je MONTIM d.o.o. jedina firma koja proizvodi krovnu crijepnu ploču sa izolacijom. Proizvodnju ovog modela kupili su od firme TRIMO INVESTMENT d.d.

"Cilj našeg predstavljanja na sajmu je da prezentujemo naše proizvode koji se prvi put pojavljuju na području Bosne i Hercegovine i da nađemo partnera koji će nas zastupati na ovom području. Oduševljeni smo organizacijom sajma, posjetiocima i ljudima u Bosni", kazao je Piletič.

Sudeći prema utiscima izlagača i ostvarenim poslovnim kontaktima, ZEPS 2009. će biti od velikog značaja za prevazilaženje globalne finansijske i ekonomske krize koja je, prema mnogim procjenama, na izmaku i realizaciji projekata započetih upravo na ZEPS-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti