Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U posjeti MS&WOOD-u: Pojačan interes učenika za drvoprerađivačkom školom

04.04.2014. 09:53 / Izvor: eKapija.ba

Pogone bosanskohercegovačke industrije namještaja MS&WOOD ("Majstori i Drvo") u Fojnici jučer su posjetili učenici Osnovne škole "Muhsin Rizvić" iz Fojnice. U posjeti su bila dva razreda osnovne škole, i to III/9  i IV/9, a koji po nastavnom planu i programu imaju predmet u kojem uče o fabrikama. Obilaskom postrojenja đaci su se mogli upoznati sa procesom proizvodnje namještaja koji se po najvišim svjetskim standardima proizvodi u njihovom gradu i izvozi kao sastavni dio asortimana najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu.

Djeca su bila jako zainteresovana za ono što su mogli vidjeti, a jedno od pitanja glasilo je "koju školu treba čovjek završiti da bi radio u ovoj fabrici?"

"Već dvije godine pokušavamo kod lokalnih vlasti inicirati pokretanje jednog ili dva razreda drvoprerađivačke škole. Fojnica i pored kapaciteta u ovoj industriji nema takvu jednu školu. Premda smo u okviru naših razvojnih planova samo u ovoj godini već najavili zaposlenje 100 novih radnika, kako stvari stoje ovi učenici neće moći naći zaposlenje u našoj fabrici. Na kraju ćemo biti primorani sami snositi troškove prekvalifikacije i doškolovavanja budućih "majstora za drvo", riječi su Sedina Ćemana, direktora Fabrike namještaja u Fojnici MS&WOOD.

Prošle godine MS&WOOD je proizveo 31.000 komada namještaja, dok su ove godine već ugovoreni poslovi za plasman preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja. Bitno je istaći da se 95 posto ukupne proizvodnje isporučuje na inozemna tržišta. 

U projekat instaliaranja tehnologije za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici do sada je uloženo oko 5 miliona KM, i to investiranjem u savremenu i ekološki čistu tvornicu. Plaće i doprinosi zaposlenih uredno se isplaćuju  i više su za 5 do 10 posto u odnosu na prosjek granske industrije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti