U Poslovnoj zoni Ramići otvorena radionica za tehničku obradu drveta

10.12.2018. 15:09 / Izvor: Akta.ba
U Poslovnoj zoni Ramići otvorena radionica za tehničku obradu drveta

Cilj projekta je povećati zaposlenost i omogućiti samozapošljavanje na geografskom području opština Laktaši, Čelinac i grada Banja Luke.

U okviru projekta „Jačanje lokalnih partnerstava za unapređenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti“ kojeg finansira Evropska unija i Međunarodna organizacija rada (ILO), 10.12.2018. godine u Poslovnoj zoni Ramići Banja Luka zvanično je otvorena radionica za tehničku obradu drveta koja je opremljena kroz projekat. Vrijednost nabavljene opreme je približno 37.000,00 KM. Oprema će biti korištena u toku obuka iz tehničke obrade drveta za nezaposlena lica. Obuke će početi u decembru 2018. 

Projekat implementira LIR Evolucija zajedno sa partnerima: Opštinom Laktaši, JU Zavod za zapošljavanje RS, Pčelarskom zadrugom Krajinamed i Školom učenika u privredi Banja Luka.

Cilj projekta je povećati zaposlenost i omogućiti samozapošljavanje na geografskom području opština Laktaši, Čelinac i grada Banja Luke, te doprinijeti strateškom razvoju tržišta rada BiH kroz formiranje održivog lokalnog partnerstva za zapošljavanje i usklađivanje ponude i potražnje za kvalifikovanom radnom snagom.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao otvaranju radionice, istakao je da je Grad Banja Luka dodijelio ovaj prostor Školi učenika u privredi kako bi se mogao realizovati projekat. „Cilj je“, naglasio je Radojičić, „da škole imaju mogućnost i što bolje uslove za osposobljavanje budućih radnika za tržište radne snage.“

Projekt menadžer LIR Evolucije Nikola Bojić je istakao kako je sa poslodavcima iz drvoprerađivačke oblasti utvrđeno je da postoje značajni zahtjevi za ovom vrstom radne snage.

Projektom će se uspostaviti održivo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, pripremiti i uspostaviti programi obuka za tehničku obradu drveta i obuka iz pčelarstva, održati obuke za tehničku obradu drveta i obuke iz pčelarstva, podijeliti podsticaji za samozapošljavanje u sektoru pčelarstva za 10 nezaposlenih lica, omogućiti zapošljavanje najmanje 60 lica u sektorima drvoprerade i pčelarstva; održati obuke iz informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), održati Sajam poslova u Laktašima, pripremiti izvještaj o analizi strukture nezaposlenih na ciljnom području, te izraditi Akcioni plan zapošljavanja.  Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 200.000 EUR.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Laktaši je jedno od 15 partnerstava u Bosni i Hercegovini čiji rad se finasira kroz projekat lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji EU finansira sa 4 miliona eura a provodi ILO i za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000 nezaposlenih i zapošljavanje njih najmanje 620. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti