Vijesti

U preduzeću "Metalgas" iz Višegrada počela proizvodnja poslije dvije godine

09.10.2007. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine

Mašine u preduzeću "Metalgas" iz Višegrada poslije dvije godine stajanja i sprovedenog stečaja juče je tačno u pet do dvanaest u rad pustio načelnik višegradske opštine Miladin Milićević.

Ovo specijalizovano preduzeće za proizvodnju, distribuciju i kontrolu plinskih boca, nakon osam neuspjelih licitacija, u maju ove godine kupili su nekadašnji vlasnici - srbijanski biznismeni braća Radislav i Ljubomir Vujović.

Ljubomir Vujović je rekao da je ovo primjer kako se nikad ne treba predavati.

"Iznova smo krenuli u obnavljanje proizvodnje, jer je tržišna klima za `Metalgas` sada znatno povoljnija imajući na umu pooštrenu zakonsku kontrolu ispravnosti plinskih boca, koje su preplavile bh. tržište. S obzirom da je `Metalgas` jedina fabrika za proizvodnju plinskih boca u BiH očekujemo da vrlo brzo vratimo povjerenje naših kupaca. U domaćinstvima u BiH nalazi se oko 450.000 plinskih boca na kojima nije izvršena revizija i koje su bez nje uvezene iz Hrvatske. To ćemo sada mi uraditi", kazao je Ljubomir Vujović.

U pogonima "Metalgasa" počela je proizvodnja boca na propan-butan gas za domaćinstva i automobile. Ljubomir Vujović je rekao da će u početku proizvoditi oko 4.000 plinskih boca, a na tim poslovima biće angažovani nekadašnji radnici.

U prvoj fazi "Metalgas" će zapošljavati 25 radnika, a nakon povećanja proizvodnje i proširenja proizvodnog programa posao bi trebalo da dobije još toliko radnika.

Načelnik opštine Višegrad Miladin Miličević izjavio je da je prezadovoljan što nakon osam neuspješnih licitacija i stečajnog postupka, ovo preduzeće počinje sa obnavljanjem proizvodnje.

Preduzeće "Metalgas" iz Višegrada braća Vujović su prvi put kupili 19. decembra 2004. godine. Zbog velikih gubitaka u januaru 2005. godine u firmi je pokrenut stečajni postupak, a osamdesetak radnika ostalo je bez posla.

Prema riječima stečajnog upravnika "Metalgasa" Vlade Simovića, ovo je primjer da se relativno brzo može okončati ovaj postupak i na prvi pogled firma u bezizlaznom položaju podići na noge.

"Fabrika je sačuvana od likvidacije, isplaćena je većina obaveza prema povjeriocima, a za mjesec dana biće zatvoren i stečaj", izjavio je Simović navodeći da to nije bilo lako uraditi, jer su potraživanja povjerilaca iznosila više od 1,5 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti