U Prijedoru otvorena hladnjača kapaciteta do 200 tona

26.09.2019. 10:07 / Izvor: SRNA
U Prijedoru otvorena hladnjača kapaciteta do 200 tona

Direktor firme "Agroplus" Dragan Zorić rekao je da je saradnja sa supružnicima Laršon počela 2012. godine.

Firma "Agroplus" u Prijedoru otvorila je jučer hladnjaču za voće u koju je uloženo oko 300.000 KM, a vlasnici firme su Prijedorčanka Enisa Laršon i njen suprug Krister Laršon koji žive i rade u Švedskoj.

Riječ je o hladnjači kapaciteta oko 150 tona.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš izjavio je novinarima da je ovaj grad povoljan privredni ambijent, pogotovo u voćarskoj proizvodnji, te da će gradska uprava uvijek biti na usluzi u ovakvim akcijama.

Direktor firme "Agroplus" Dragan Zorić rekao je da je saradnja sa supružnicima Laršon počela 2012. godine.

"Zasad jabuka je podignut po najvišim standardima voćarske proizvodnje, a tu se podrazumijeva i uzgojna forma i razmak sadnje i tehnologija. Investirano je i u protivgradni sistem, te u sistem za navodnjavanje i takav koncept je odmah počeo davati rezultate i u smislu prinosa i kvaliteta", rekao je Zorić.

On je pojasnio da je ograničavajući faktor bio plasman robe, odnosno da je jabuka prodavana u periodu berbe kada joj je cijena najniža, da se zbog nedostatka skladišnog prostora gubilo na kvalitetu, ali i na profitabilnosti, pa je rješenje bilo u otvaranju hladnjače.

Vlasnica "Agroplusa" Enisa Laršon rekla je da firma trenutno ima pet stalno zaposlenih, deset sezonskih radnika na berbi i da bi u hladnjači trebalo da budu otvorena dva nova radna mjesta.

"Berba je počela prije dva dana i danas skladištimo prve jabuke u ovu hladnjaču. Njen kapacitet je i previše za nas i rado bismo sarađivali s drugim proizvođačima i pružili im svoje usluge", rekla je Laršonova.

Ona je najavila da su planovi za budućnost proširenje kapaciteta hladnjače, uvođenje prerađivačkih pogona i distribucija francuskog bredna stočne hrane na "Sanders". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti