U Prijedoru počela međunarodna literarna smotra "Dani knjige": Sajam knjige okupio 60 izlagača

20.11.2009. 08:54 / Izvor: Nezavisne novine
U Prijedoru počela međunarodna literarna smotra 'Dani knjige': Sajam knjige okupio 60 izlagača

Prvi međunarodni sajam knjige "Dani knjige - Prijedor 2009" u izložbenom prostoru hotela "Prijedor" okupio je izlagače iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Na dvadesetak štandova predstavljena su najnovija izdanja 60 izlagača, a ovaj kulturni događaj, kojim je promovisana i 25. godišnjica rada prijedorskog hotela, okupio je brojne ljubitelje lijepe pisane riječi. Direktor sajma Željko Ivošević kaže da je želja organizatora da i Prijedor, nakon međunarodnih sajmova knjige u Beogradu, Zagrebu i Banjaluci, dobije svoje mjesto u rangu prestižnih međunarodnih manifestacija.

"Ovo je poklon Prijedoru i prava promocija lijepe pisane riječi. Na štandovima izlagača mogu se razgledati i kupiti sva hit izdanja. Nadam se da će Međunarodni sajam "Dani knjige" u Prijedoru postati tradicionalna manifestacija koja će to postati u zavisnosti od interesa čitalačke publike i samih izlagača. Ta tradicija se gradi zajedno sa građanima Prijedora", kazao je Ivošević .

Dodao je da će hit izdanja koja se još ne nalaze u slobodnoj prodaji u knjižarama posjetiocima sajma biti ponuđena i po 30 % nižim cijenama, dok se starija izdanja knjiga na prijedorskom sajmu prodaju i do 50 % jeftinije nego u knjižarama.

Sajam je 19. novembra 2009. godine u Prijedoru otvorila Ljiljana Babić, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti, koja je rekla da je Prijedor, koji je prepoznatljiv kao grad slikara i muzičara, oduvijek njegovao i tradiciju lijepe književne riječi jer je riječ o gradu koji ima i prestižnu manifestaciju poput "Književnih susreta na Kozari".

"Nadam se da će u pet sajamskih dana svako ko posjeti Međunarodni sajam knjige u Prijedoru pronaći autora i knjigu za sebe. Smatram da će mladi ljudi biti u prilici da se u današnjem vremenu okrenu knjizi i lijepoj pisanoj riječi i postanu prepoznatljiva čitalačka publika", kazala je Ljiljana Babić.

Dragomir Karan iz Beogradskog izdavačkog kluba kaže da je na svom štandu izložio nanovija izdanja popularne beletristike, ali i dječje knjige, te enciklopedije i putopise.

"Predstavili smo se i na Beogradskom sajmu knjige koji je sami vrh svih međunarodnih sajmova na prostorima bivše Jugoslavije i drugi prestižni sajam u Evropi. Nadam se da će i Prijedorčani moći da uživaju u onom što su im na ovom sajmu ponudili izdavači. Cijene knjiga su sajamske i svako će, ne sumnjam u to, na ovoj prezentaciji za sebe pronaći pravu knjigu", tvrdi Karan.

Organizator "Dana knjige" u Prijedoru je hotel "Prijedor", koji je uz podršku lokalne zajednice povodom 25 godina postojanja i rada svom gradu na poklon dao još jednu u nizu kulturnih manifestacija.

Ulaz za sve posjetioce sajma je besplatan, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati. Sajam će biti otvoren do nedjelje 22. novembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti