Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Prijedoru uskoro dva nova poslovna subjekta

31.05.2018. 07:55 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je skoro proširivanje proizvodnih kapaciteta u gradu Prijedoru sa dva nova poslovna subjekta.

On je istakao da će se time povećati broj od dosadašnjih 15 preduzeća koja u Prijedoru uspješno posluju, a rezultat su ulaganja stranih investitora.

"Pred nama je poslovna priča od više od hiljadu radnih mjesta koja će se u skorijoj budućnosti realizovati, a radna snaga će biti obezbijeđena ili sa područja grada, moguće i sa strane, a nastavićemo da stvaramo uslove za nova radna mjesta", izjavio je novinarima Đaković nakon današnje posjete pogonu italijanskog preduzeća "Nuti due" u Rasavcima kod Prijedora.

Riječ je o preduzeću koje je u ovom gradu osnovano 2007. godine i bavi se proizvodnjom donjih dijelova obuće.

"Ovo je primjer uspješnog investitora na našem prostoru koji je započeo proizvodnju sa dvadesetak radnika i jednom halom i svoje kapacitete su već dva puta širili. Trenutno rade na površini od oko 3.000 metara kvadratnih proizvodnog i skladišnog prostora i zapošljavaji 160 radnika i 40 sezonaca", istakao je Đaković.

On je dodao da je, prema uvjeravanju vlasnika, ovo jedina takva proizvodnja u BiH i jedinstvena je po kvalitetu i kvantitetu.

"Sa njima, kao i sa drugim proizvodnim pogonima, sarađujemo korektno i oni su kandidovali teme za razgovor vezane za uređenje prostora u kojem rade, kao iza rješavanje problema pronalaska tržišta uz dodatno proširenje proizvodnog prostora", istakao je Đaković.

On je dodao da je saradnja gradske uprave i ovog preduzeća, kao i Agecije za lokalni ekonomski razvoj "Preda PD" na zavidnom nivou, te da je ranije bilo dosta angažmana da se u prijedorskim srednjim školama formira odjeljenje koje bi školovalo obućare.

"Naš princip u budućnosti biće baziran na tome da firme koje ovdje dolaze imaju doobuku i preobuku radne snage u pogonima koji funkcionišu i van Prijedora u drugim zemljama, a onda ćemo nastojati da se to sve involvira u gradu Prijedoru", rekao je Đaković.

Vlasnik firme "Nudi due" Marko Nuti novinarima je potvrdio da ovo preduzeće godišnje proizvede više od milion donjih dijelova obuće koje plasira na domaće i inostrano tržište.

"Namjera nam je da proširimo proizvodnju i povećamo broj zaposlenih. Trenutno izvozimo za Srbiju, Njemačku, Austriju, Italiju i ostale zemlje Evrope i van Evrope. Zbog velike ponude klijenti na tržištu traže proizvod koji je jako kvalitetan, precizan i dobro urađen. I mi stalno težimo tom kvalitetu i kvantitetu", rekao je Nuti. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti