Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U pripremi prijedlog za novi i jeftiniji način plaćanja cestarine

24.09.2021. 15:23 / Izvor: Akta.ba

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH pripremit će u narednih 15 dana prijedlog za nove načine naplate cestarina na autocestama u FBiH, koje bi trebale rezultirati manjim troškovima za cestarine za korištenje autocesta.

To je rezultat sastanka kojeg su predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH održali sa Denisom Lasićem, ministrom prometa i komunikacija FBiH i njegovim saradnicima te Elvedinom Voloderom, v.d. direktorom JP Autoceste FBiH i njegovim saradnicima. 

Također je dogovoreno da nakon što JP Autoceste FBiH dostave prijedlog bit će organiziran novi sastanak na kojemu će se razgovarati o predloženim rješenjima. 

Ovaj sastanak je rezultat inicijative koje je sredinom augusta pokrenulo UPFBiH  u okviru koje je zatražen hitan sastanak sa ministrom prometa i komunikacija FBiH i v.d. direktora JP Autoceste FBiH s ciljem  smanjenja cijene cestarine na autoputu za 20 do 25 posto u FBiH. 

Na osnovu uporednopravne nalakize zakonodavstva zemalja iz okruženja i zemalja članica EU koju je uradilo UPFBiH, utvrđeno je da se u FBiH trenutno plaća znatno skuplja cestarina nego u zemljama okruženja i zemljama članicama EU.

 

  

PODIJELI:

TAGOVI:

cestarina

Autoceste FBiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti