U pripremi tender za jedinstveni informatički sistem sporta u KS

27.04.2020. 13:58 / Izvor: Akta.ba
U pripremi tender za jedinstveni informatički sistem sporta u KS

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić najavio je izradu tenderske dokumentacije, koja će preciznije odrediti osnovne smjernice.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić najavio je izradu tenderske dokumentacije, koja će preciznije odrediti osnovne smjernice i potrebe za formiranjem jedinstvenog informatičkog sistema sporta u KS. Ovim povodom, ministar Alikadić organizirao je sastanak s predstavnicima Sportskog saveza KS.

Pojasnio je kako bi se u sistem unosili svi podaci o sportistima, sportskim radnicima, trenerima, profesionalnim sportistima, sportskim objektima i njihovim kapacitetima. Svaki klub će biti dužan na kraju godine da unese sve podatke koji budu traženi, a nakon čega će Sportski savez KS svakom subjektu izdati potvrdu o izvršenom unosu.

"Platforma će stvoriti pretpostavke da je moguće vršiti pretragu svih sportista po više osnova što sada nije slučaj. To će ujedno biti i osnova za izradu strategije sporta,  jer će na ovaj način Kanton Sarajevo imati svoje podatke koji se odnose na ovaj vrlo bitan segment svakog društva", istakao je ministar Alikadić. 

Inače, Savez vrši matičnu evidenciju sportista, sportskih kadrova i objekata. Zakonska obaveza klubova je da podatke dostavljaju na obrascima koji su, po mišljenju ministra, nepregledni i obimni.

"Upravo zbog ovoga je potrebno unaprijediti postojeći sistem, a i Zakon o sportu BiH propisuje kreiranje jedinstvenog informatičkog sistema koji bi objedinio sve podatke o sportu", poručio je ministar Alikadić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti