U prodavnicama SPAR u Sloveniji instalirane NCR samouslužne blagajne koje štede vrijeme i novac - Implementacija izvedena uz podršku Printec Grupacije

28.01.2010. 12:19 / Izvor: eKapija.ba
U prodavnicama SPAR u Sloveniji instalirane NCR samouslužne blagajne koje štede vrijeme i novac - Implementacija izvedena uz podršku Printec Grupacije

SPAR, najveći svjetski lanac prodavnica prehrambenih proizvoda sa blizu 126,800 prodajnih objekata u 32 zemlje, naručio je od NCR Corporation (NYSE: NCR) instalaciju NCR samouslužnih blagajni (NCR self-checkouts) u 12 SPAR INTERSPAR hipermarketa u Sloveniji. Vodeći svjetski proizvođač solucija samouslužnih blagajni NCR SelfServ™ Checkout omogućio je kupcima da sami skeniraju, pakuju i plaćaju kupljene proizvode. Printec, NCR-ov najveći globalni partner, bio je uključen u projekat implementacije, omogučujući lokalni projekt menadžment, hardversku i softversku instalaciju, trening, servis i podršku, saopćeno je za eKapija.ba iz PBH Technologies" d.o.o. Sarajevo.

Implementacija 52 samouslužne blagajne izvedena je uz podršku Printec, NCR Solutions Partnera u Istočnoj Evropi. Ako ih tržište prihvati, NCR-ove samouslužne blagajne implementiraće se i u ostalim SPAR prodavnicama u Sloveniji tjekom 2010. godine.

Aspiag (Austria SPAR International AG), SPAR Slovenija majka kompanija, porasla je za 10 posto generišući 10.66 milijardi eura u maloprodaji u 2008. Inicijativa uvođenja samouslužnih blagajni osmišljena je kako bi taj rast nastavio uzlaznom putanjom povećanjem razine usluge kupcima i omogućavanjem smanjenja operativnih troškova.

Spar-ov komentar je da nije dovoljno samo ponuditi kvalitetne proizvode po povoljnim cijenama nego je svakodnevnu kupovinu potrebno i olakšati vjerujući da će self-checkout pomoći u ostvarenju tog cilja. Uvođenje više linija self-checkouta u trgovini istovremeno omogućit će da se osoblje prodavnice može koncentrisati na druge poslove i zadatke kao što je na primjer asistencija kupcima prilikom pronalaženja ili izbora artikala.

Dizajn rješenja također pruža operativnu učinkovitost kako za trgovaca tako i za kupca. NCR patentirano tehničko rješenja dvostranog termalnog printera za račune omogućava simultano ispis na obje strane računa, smanjujući troškove papira do 45 posto istovremeno ubrzavajući ispis. Osim toga, NCR skener/vaga (NCR RealPOS High Performance Scanner / Scale ™) vrhunskih performansi olakšava i ubrzava process skeniranja kupcima.

Ulaz/Izlaz novca su jedan uz drugoga kako bi se pojednostavilo korištenje dok slijedi me ( "follow-me") svjetla na komponentama sistema vode potrošača kroz svaki korak postupka naplate. NCR samouslužna blagajna sada standardno podržava kako ulaz tako i izlaz kovanica i papirnih novčanica smanjujući tako učestalost punjenja novcem.

NCR’s kosultanti prenijeli su evropska iskustva NCR instalacije samouslužnih blagajni asistirajući i vodeći SPAR Slovenija kroz process konfiguracije i instalacije kako bi se osiguralo optimalno obostrano zadovoljstvo i kupaca i osoblja.

Greg Mann, NCR-ov specijalist samouslužnih rješenja za Evropu, Bliski Istok i Afriku, komentarisao je ovako : "Potrošači širom svijeta od samoposluživanja traže brzinu, praktičnost i kontrolu. Zapravo, istraživanje pokazuje da kupce privlače prodavnice koje pružaju uslugu samouslužnih blagajni. SPAR je veliki inovator koji se od ostalih konkurenata izdvaja nudeći svojim kupcima vodeću svjetsku samouslužnu ‘check-out’ tehnologiju".

NCR samouslužne blagajne u prošloj godini opslužile su preko 2,5 milijarde trgovačkih transakcija. Implementacija u SPAR Sloveniji povećava ukupan broj zemalja sa instaliranim NCR samouslužnim blagajnama na 22.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti