U projektima JPP sada mogu učestvovati i fizička lica

18.10.2019. 10:18 / Izvor: Akta.ba
U projektima JPP sada mogu učestvovati i fizička lica

Vlada Republike Srpske utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javno‐privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javno‐privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama sadržani su u potrebi nastavka procesa otklanjanja  administrativno‐tehničkih  barijera  i  stvaranja  povoljnijeg  poslovnog ambijenta za privlačenje investicija kojima bi se realizovali kapitalni projekti za zadovoljenje javnih potreba.

Ovim zakonom, kao novina, uvedeno je da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati i fizička lica, za razliku od dosadašnjeg rješenja u skladu sa kojim su to mogla isključivo pravna lica.  

Pojam  kompetitivnog  dijaloga  propisan  je  kao  postupak  izbora privatnog  partnera  u  kojem  svako  zainteresovano  pravno  ili  fizičko  lice  može zatražiti  da  učestvuje  u  postupku.  Javni  partner  sa  učesnicima  pozvanim  u  ovaj postupak  vodi  dijalog,  s  ciljem  razvijanja  jednog  ili  više  odgovarajućih  rješenja koja mogu ispuniti njegove zahtjeve,  i na osnovu kojih su izabrani  ponuđači  pozvani da podnesu ponude. 

Proširen je krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica. Predlaganjem ovakvih rješenja prevaziđena su ograničenja koja su bila propisana Zakonom koji je na snazi.  

Izmijenjen  je  i  predmet  javno‐privatnog  partnerstva,  tako  da  je  u  skladu  sa predloženim rješenjem to izgradnja ili rekonstrukcija, uz korišćenje, održavanje ili upravljanje javne  infrastrukture  u  svrhu  pružanja javnih  usluga.  Javno‐privatno partnerstvo  se  može  realizovati  u  svim  oblastima  u  kojima  javni  partner  pruža usluge ili su u okviru nadležnosti javnog partnera. Na ovaj način javnom partneru je omogućeno  da  putem  javno‐privatnog  partnerstva može  da  realizuje  projekte  u  svim onim oblastima za koje postoji njegov interes.

Ovim  nacrtom  ubrzan  je  postupak  odobravanja  projekta  i  smanjen  broj  faza potrebnih za realizaciju projekta putem javno‐privatnog partnerstva, te je propisano da  se  postupak  pokretanja  projekta  i  postupak  izbora  privatnog  partnera  uređuje podzakonskim aktom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti