U prošloj godini u sarajevskoj općini Centar srušena samo tri objekta

27.01.2009. 12:36 / Izvor: Nezavisne novine
U prošloj godini u sarajevskoj općini Centar srušena samo tri objekta

Na području općine Centar 63 ruševna objekta su programom predviđena za uklanjanje, ali u ovoj općini ne mogu precizirati kada će ovaj posao biti obavljen.

U prošloj godini su srušena svega tri ovakva objekta, a razlozi zbog kojih devastirani objekti godinama nisu uklonjeni, kako navode, višestruki su. Najčešći problemi su finansijske prirode, te rješavanje imovinskopravnih odnosa, kao i pronalaženje zamjesnkih stanova ukoliko se radi o naseljenim zgradama. Za uklanjanje određenog broj objekata odgovornost je i na investitorima.

Preciznih rokova za uklanjanje niza potpuno devastiranih objekata na potezu od Marijin dvora do Skenderije takođe nema.

"Na ovim lokacijama postoji veliki broj objekata srušenih tokom ratnih dejstava i nismo mogli ništa poduzimati na njihovom rješavanju prije usvajanja Regulacionog plana `Marijin dvor`. Odmah po njegovom usvajanju počelo je i uklanjanje objekata iz Kvadranta B, a najbolji je primjer stara zgrada `Magrosa`, gdje je uveliko počela gradnja savremenog poslovnog centra", kazao je načelnik općine Centar Dževad Bećirević.

I ostale devastirane zgrade u ovom najužem dijelu centra grada će biti uklonjene, ali kako tvrdi Bećirević, to je više stvar investitora nego općine.

Regulacionim planom "Marijin dvor" planirana je gradnja stambeno-poslovnih objekata, kao i koncertne dvorane, a zgrade od historijskog značaja biće zaštićene.

"Objekat električne centrale u Ulici Hiseta biće obnovljen u gabaritu iz perioda u kojem je napravljen jer je glavni cilj očuvanje spomenika koji i čine historiju grada i države", rekao je Said Jamaković, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS.

U prošloj godini srušeni su objekti u ulicama Curak 18, Ludviga Kube 3 i Tina Ujevića 12.

"Općinska služba za prostorno uređenje je uradila projekte za uklanjanje još deset devastiranih stambenih zgrada. Objekti koji će u narednom periodu biti uklonjeni nalaze se u Hadži Sulejmanovoj ulici 32 i 40, Sepetarevac 13 i 28, Koševska 1 i 3, Bjelave 5 i 7, te Sutjeska 6 i 8", rekao je Salih Horozović iz Informativne službe općine Centar.

Osim ovih deset objekata u toku je izrada projekata za uklanjanje još 14 devastiranih objekata na području općine Centar, i to u ulicama Goruša do broja 18, Provare 33, Ivana Cankara 11, Tahtali sokak 1-5, Dola 3, Hadžihajdareva 12, Čekaluša 58 i 60 i Halida Kajtaza 42-50 gdje je planirana trasa prve transverzale, dva objekta u Armaganuši.

Obezbjeđivanje zamjesnkih stanova ove godine bi trebalo da bude riješeno za 15 porodica. Bećirević kaže da bi useljenje u zgradu u Ulici Sepetarevac trebalo da bude krajem februara.

"Općina Centar je iz budžeta izdvojila 1.200.000 KM za izgradnju zgrade u Sepetarevcu. Tu će biti smješteno 15 porodica koje sada žive u ruševnim objektima. Za njih se prave jednosobni i dvosobni stanovi, u zavisnosti od broja članova porodice i kvadrata koje su imali u prijašnjem mjestu stanovanja", kazao je Bećirević.

Broj zgrada koje su obuhvaćene Programom uklanjanja ruševnih objekata, nije konačan, već su se na listi našle samo one koje predstavljaju najveću opasnost za prolaznike i susjedne zgrade.

Proceduru za uklanjanje ruševnih objekata građani mogu pokrenuti posredstvom mjesnih zajednica.

"Prijavom građana predstavnik mjesne zajednice upućuje dopis Službi za inspekcijske poslove općine Centar. Na osnovu izvještaja inspekcije, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove općine Centar pokreće proceduru uklanjanja objekta", objasnio je Horozović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti