U prostorijama Širbegović grupe Prezentirana Pyromex tehnologija: Otpad kao izvor energije

05.11.2008. 08:48 / Izvor: eKapija.ba
U prostorijama Širbegović grupe Prezentirana Pyromex tehnologija: Otpad kao izvor energije

U prostorijama Širbegović grupe 04.11.2008. godine je prezentirana najnovija švicarska tehnologija za preradu otpada. Radi se o Pyromex tehnologiji, koja predstavlja posljednju riječ u ekološkom tretmanu otpada.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici općine Bar iz Crne Gore, predstavnici Vlade TK, predstavnici općine Bihać, predstavnici općina Tuzlanskog kantona, susjednih općina iz Republike Srpske, kao i gračanički privrednici, saopćeno je iz Širbegović grupe za eKapija.ba.

Govoreći o prednostima ove tehnologije, kao i njenoj širokoj primjeni u Europi, predsjednik Pyromex AG Swizerland, Peter Jeney, naglasio je kako bi primjena ove tehnologije u BiH mogla da donese izuzetne ekološke rezultate i proizvodnju nove energije, kao i da na trajan način riješi pitanje otpada, njegovog deponovanja i zagađenja okoliša.

Pyromex tehnologija, za razliku od sanitarnih deponija ili spalionica ne smanjuje količinu otpada, nego ga potpuno uništava, stvarajući sintetički gas i nove izvore energije.

S obzirom na to da se Tuzlanski kanton suočava sa velikim problemom porasta djelovanja i odlaganja gradskog, medicinskog, industrijskog i toksičnog otpada, Pyromex tehnologija bi mogla biti najbolje rješenje problema. Najbolji primjer primjene Pyromex tehnologije je Njemačka, koja je poznata po izuzetno oštrim ekološkim principima.

U narednom periodu uslijedit će razmatranja konkretnih mogućnosti primjene Pyromex tehnologije na ovim prostorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti