U prvom polugodištu privremeno zabranjen rad za pet stanica tehničkog pregleda

16.08.2018. 08:02 / Izvor: Akta.ba
U prvom polugodištu privremeno zabranjen rad za pet stanica tehničkog pregleda

U 2017. godini inspektori su u 18 slučajeva izrekli mjeru privremene zabrane rada stanice tehničkog pregleda.

S obzirom na stalno povećanje broja učesnika u saobraćaju, poseban akcenat u radu republičke saobraćajne inspekcije usmjeren je na kontrolu rada stanica za tehnički pregled vozila.
Za prvih šest mjeseci ove godine republička saobraćajna inspekcija RS-a je izvršila 156 kontrola stanica tehničkog pregleda u kojima su u 22 slučajeva utvrđeni propusti u radu.

Zbog fiktivnog tehničkog pregleda izvršenog bez prisustva i testiranja vozila, zbog deklarisanja neispravnog vozila ispravim ili zbog neprisustvovanja stručnih lica kontroli, u pet slučajeva inspektori su izrekli mjere privremene zabrane rada stanica tehničkih pregleda.

U slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti kao što je vođenje evidencija, inspektori su izdali 12 rješenja o otklanjanja nepravilnosti, dok su zbog počinjenih prekršaja izdali 28 prekršajnih naloga.

U 2017. godini inspektori su u 18 slučajeva izrekli mjeru privremene zabrane rada stanice tehničkog pregleda.

Inspektori prate rad stanice tehničkog pregleda putem informacionog sistema, te ukoliko posumnjaju u rezultate ispitivanja vozila zatečenog na tehnološkoj liniji za ispitivanje, zahtijevaju vraćanje vozila na tehnološku liniju radi ponovne provjere.

Kontinuirani rad saobraćajne inspekcije značajno je uticao na unapređenje stanja u ovom segmentu i rezultirao time da se broj utvrđenih nelegalnih, odnosno fiktivnih pregleda smanjuje iz godine u godinu.

Tehnički pregled motornih vozila ima prioritetno preventivnu ulogu na planu bezbednosti saobraćaja. Na tehničkom pregledu proveravaju se brojni parametri kao što su opšte stanje i izgled vozila, postojanje i ispravnost uređaja i sklopova koji su od značaja za bezbjednu vožnju, kao i da li vozilo ispunjava sve ostale propisane uslove.

Za vozilo koje ne ispunjava bilo koji od propisanih uslova ne može se izdati potvrda o tehničkoj ispravnosti, čime se takvom vozilu onemogućuje učešće u saobraćaju.

Poštivanje propisa u ovoj oblasti je od ključnog značaja za bezbjednost kako vozača, tako i pješaka i korisnika usluga raznih vrsta prevoza.

Falsifikovanjem izmjeritelja izvršenog pregleda, počinioci prekršaja svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, što je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir da je riječ o kočionom, upravljačkom i svjetlosnom sistemu. Ovakvim činjenjem nesavjesni subjekti, ali i neodgovorni vozači direktno ugrožavaju živote svih građana koji su bez izuzetka na neki od načina učesnici u saobraćaju, kao vozači, pješaci, biciklisti ili putnici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti