U Republici Srpskoj 40 licenciranih turističkih vodiča

04.05.2014. 13:29 / Izvor: SRNA
U Republici Srpskoj 40 licenciranih turističkih vodiča

Za ukupnu sliku o određenoj turističkoj destanciji u globalnim turističkim trendovima posebno je važna uloga, stručna i profesionalna osposobljenost turističkih vodiča.

 

Za ukupnu sliku o određenoj turističkoj destanciji u globalnim turističkim trendovima posebno je važna uloga, stručna i profesionalna osposobljenost turističkih vodiča.

Prema definicijama turistički vodiči su osobe koje turistima pokazuju i stručno objašnjavaju prirodne ljepote i rijetkosti, kulturno-povijesne spomenike, umjetnička djela, etnografske i druge znamenitosti, povijesne događaje i legende o tim događajima i ličnostima, društveno-političke tokove i zbivanja te ekonomska dostignuća mjesta i područja.

S obzirom na to da je oblast turizma u BiH podijeljena nadležnost na entitete, tako je i pitanje stjecanja zvanja turističkog vodiča regulirano entitetskim zakonima o turizmu.

-Svi uvjeti za sticanje zvanja turističkog vodiča u Republici Srpskoj regulirani su članovima 43. i 44. Zakona o turizmu. Prema ovom zakonu stručni ispit za turističkog vodiča može se polagati za pružanje usluga na području Republike Srpske i za pružanje usluga na području jedinice lokalne samouprave - izjavila je Agenciji Fena Tijana Aćimović, viša stručna saradnica iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Program polaganja stručng ispita, a u skladu s Pravilnikom o programu obuke vodiča za područje RS-a donosi Ministarstvo trgovine i turizma.

Po riječima Aćimović, planirano je da se novi konkurs za polaganje na nivou Republike Srpske raspiše do kraja tekuće godine.

Program polaganja stručnog ispita, a u skladu s Pravilnikom o programu obuke vodiča, za područje jedinice lokalne samouprave, donosi se na nivou jedinice lokalne samouprave.

Program se zatim šalje na odobrenje Ministarstvu trgovine i turizma te se, također, raspisuje konkurs.

Svi kandidati koji ispunjavaju uvjete konkursa prolaze obuku i zatim polažu stručni ispit te dobijaju licencu.

Ministarstvo trgovine i turizma ili nadležni organ jedinice lokalne samouprave izdaje uvjerenje o položenom stručnom ispitu za sticanje zvanja turističkog vodiča.

Po dobijanju ovog uvjerenja vodiči se prijavljuju u jedinicu lokalne samouprave i u Poresku upravu, gdje dobijaju svoj porezni broj i na taj način stiču pravo na legalan rad. Pravilnosti rada na terenu kontroliše tržišna inspekcija.

Kako ističu iz Turističke organizacije RS-a, za sada u tom entitetu nemaju registrovane podatke o prijavljenom radu nacrno poslova turističkih vodiča.

Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma u Republici Srpskoj ima 40 licenciranih turističkih vodiča i to: 22 za Republiku Srpsku, 11 za Banju Luku, šest za Kozarsku Dubicu i jedan za Kostajnicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti