U restorane, sporte objekte i hotele u Austriji samo uz test

31.12.2020. 10:49 / Izvor: Tanjug
U restorane, sporte objekte i hotele u Austriji samo uz test

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da se od sredine siječnja planira uvesti testiranje koje će omogućiti "otključavanje", odnosno korištenje ugostiteljskih, hotelskih, ali i kulturnih i sportskih sadržaja.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da se od sredine siječnja planira uvesti testiranje koje će omogućiti "otključavanje", odnosno korištenje ugostiteljskih, hotelskih, ali i kulturnih i sportskih sadržaja.

Austrijska vlada najavila je ranije da će restriktivne mjere trajati do 24. siječnja, ali da će oni koji sudjeluju u masovnom testiranju za vikend od 15. do 17. siječnja i imaju negativan rezultat moći "otključati" od nedjelje, 18. siječnja. dana prije drugih.

Objasnio je da se izrađuje prijedlog za koji bi skupština trebala stvoriti pravnu osnovu početkom siječnja.

Prema tom prijedlogu, ugostiteljske objekte moći će koristiti već 18. siječnja samo oni koji imaju negativan test ne stariji od tjedan dana, a kada je riječ o ostalim objektima, poput kulture, sporta, turizma, ne stariji od 48 sati.

Kurc ​​je za ORF rekao da će u gastronomiji to pratiti nadležne zdravstvene vlasti, dok će svugdje gdje se moraju pokazati karte tražiti negativan test.

Austrijski mediji izvijestili su da prvi prijedlog vlade predviđa obvezno testiranje ne samo za kulturna događanja, već i za vjenčanja, kao i za druge privatne proslave.

Prvo masovno besplatno testiranje, provedeno početkom mjeseca, prošlo je s slabim odzivom, pa je vlada, kojoj je cilj testiranjem otkriti asimptomatske pacijente, odlučila uvjete "otključavanja" uvjetovati testiranjem.

Kad je riječ o cijepljenju, Kurz je istaknuo da nema pauze, već da cjepiva dolaze u obrocima.

Napominjući da je Izrael već cijepio više od 600.000 ljudi, istaknuo je da se ta zemlja kladila na BioNTech-Pfizer, dok je EU zaključila sporazume sa šest tvrtki ne znajući koja će cjepivo najbrže razviti.

"Pitanje je sada hoće li odobrenje cjepiva AstraZenec uspjeti, jer će tada Austrija u prvom tromjesečju imati priliku cijepiti više od pola milijuna ljudi", naglasio je.

Istaknuo je da Austrija povlači sve što može dobiti nabavom EU.

"Ne možemo više, jer smo se u EU dogovorili da nećemo pojedinačno pregovarati s farmaceutskim tvrtkama, kako bismo izbjegli unutarnju konkurenciju", naglasio je Kurz.

Nije želio kritizirati postupak nabave u EU, rekavši da nitko nije mogao znati da će "BioNTech-Pfizer" biti prvi koji će dobiti odobrenje za svoje cjepivo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti