U RMU "Kakanj" u rad pušten bager vrijedan 4,2 miliona KM

06.04.2012. 15:34 / Izvor: eKapija.ba
U RMU 'Kakanj' u rad pušten bager vrijedan 4,2 miliona KM

Na površinskom kopu "Vrtlište" Rudnika mrkog uglja "Kakanj", Elvedin Grabovica, generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH pustio je u rad novi elektro-hidraulični bager vrijedan 4,2 miliona KM.

Ugovor za nabavku bagera potpisan je 14. septembra prošle godine, a isporučilac opreme bio je sarajevski "Teknoxgroup BH"’ d.o.o. Nabavka elektro hidrauličnog bagera za nastavak je kontinuiranog procesa dokapitalizacije, putem koje JP Elektroprivreda BiH u RMU "Kakanj" planira investirati 66,9 miliona KM.

Vrijednost do sada potpisanih ugovora za RMU "Kakanj" viša je od 11 miliona KM, a u toku je realizacija projekata u vrijednosti 30.345.281, 89 KM.

"Nova Uprava Elektroprivrede ne daje samo obećanja već ih ispunjavai dokaz za to je upravo bager koji smo pustili u rad", kazao je Elvedin Grabovica, dodajući kako se od rudnika u koje će programom dokapitalizacije biti uloženo više od 204 miliona KM, takođe očekuje ispunjavanje obaveza i zadataka.

"Očekujemo bolje uslove rada i njegovu humanizaciju, povećanje proizvodnje, smanjenje troškova i pozitivno poslovanje rudnika do kraja 2014. godine", naglasio je generalni direktor JP EP BIH.

Mirsad Jašarspahić, direktor RMU "Kakanj" istakao je da će se upotrebom novog elektro-hidrauličnog bagera i nabavkom pet novih dampera, što se očekuje do kraja mjeseca, dokazati da je kakanjski bazen spreman i za postojeće blokove u Termoelektrani i za novi blok broj 8.

Nova investicija JP EPBiH omogućit će Rudniku "Kakanj" povećavanje utovarnih kapaciteta na Površinskom kopu "Vrtlište", što će doprinijeti povećavanju produktivnosti i efektivnijem usklađivanju tehnološke linije na utovaru uglja i otkrivke (stijenske mase). Elektro-hidraulični bager, s utovarnom kašikom kapaciteta 10 m3 i minimalne snage od 600 kW, u potpunosti zadovoljava sadašnje ali i buduće potrebe rudnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti