U RS-u djeca bez vakcina, u Fondu tvrde da ih ucjenjuju

12.07.2014. 09:59 / Izvor: Fena
U RS-u djeca bez vakcina, u Fondu tvrde da ih ucjenjuju

U Republici Srpskoj nema petovalentnih vakcina, koje primaju djeca do drugog mjeseca života, a iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a za sve optužuju farmaceutske kuće koje ih, kako tvrde, pokušavaju ucjenjivati.

U Republici Srpskoj nema petovalentnih vakcina, koje primaju djeca do drugog mjeseca života, a iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a za sve optužuju farmaceutske kuće koje ih, kako tvrde, pokušavaju ucjenjivati.

Ova vakcina služi za stvaranje zaštite organizma od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i HIB-a (Haemophilus influenzae tip b).

Iako se već treći put na tender za nabavku petovalentnih vakcina nijedan dobavljač nije javio, u Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a tvrde da rade na rješavanju "ove vještački izazvane krize", a da bi u što kraćem roku petovalentne vakcine bile nabavljene.

"To što se već treći put niko nije javio na tender, mi shvatamo kao ucjenu farmaceutskih kuća. Očigledno je da iza svega stoje viši finansijski interesi, jer je jasno da neko želi da stvori vještačku krizu. Naime, sve vakcine koje Fond nabavlja su znatno jeftinije, nego što se prodaju u apoteci. To nas navodi na razmišljanje da neko ima interes da se vrati stari sistem nabavke, ne putem Fonda, jer su tada sve vakcine bile mnogo skuplje", prenijela je stav nadležnih u Fondu glasnogovornica Darija Filipović- Ostojić.

U toj ustanovi smatra  neodgovornim ponašanjem dobavljača koji su se prethodne godine javili na tender za petovalentnu vakcinu, a da to sada niko ne učini.

"Nama kao instituciji je poslata jasna poruka da je nekome bitniji profit, nego da djeca RS-a dobiju na vrijeme petovalentne vakcine", tvrdi Darija Filipović- Ostojić.

Fond kao institucija koja zastupa interes više od milion osiguranih osoba neće i ne smije da dozvoli da, kako navode, bude žrtva ucjena i zato će učiniti sve što je moguće sa njihove strane  da bi u što hitnijem roku nabavili ove vakcine.

Svim roditeljima poručuju da nema mjesta panici i da će Fond uložiti maksimalne napore da nijedno dijete ne bude oštećeno.

Inače, Fond nabavlja vakcine putem tendera i to tako što kompletnu specifikaciju i potrebne količine dostavlja Institut za javno zdravstvo RS-a, te će Fond u narednom periodu insistirati da, kako navode, svaka zdravstvena ustanova nabavlja ono što je u njihovoj nadležnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti