Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U RS-u netransparentnost u javnim nabavkama u zdravstvu

08.07.2014. 08:44 / Izvor: Fena

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu RS-a zatražio je jučer da se bez odlaganja javno rasvjetle sve činjenice koje se odnose na poštovanje Zakona o javnim nabavkama u zdravstvu.

Ovaj reprezentativni sindikat u zdravstvu RS oglasio se saopćenjem povodom netransparentnog postupka javne nabavke na međunarodnom javnom pozivu za finansiranje završetka izgradnje i opremanja Centralnog dijela Južnog krila medicinskog bloka Kliničkog centra Banja Luka, kao i mišljenja sa rezervom na finansijske izvještaje za 2013.godinu za Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Sindikat je, zbog netransparentnosti i uočenih kontradiktornosti u postupku javne nabavke u Kliničkom centru Banja Luka, kao i spornog i netransparentnog prenosa prava svojine na zgradi i opremi sa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite na Bolnicu Bijeljina u vrijednosti od 70.409.880 KM, zatraži pristup informacijama i svim činjenica koje su dovele do općeg stanja da se u zdravstvu na neprimjeran i vrlo sumnjiv način provode postupci javne nabavke.

Zahtjevaju da se o spornim javnim nabavkama i nalazima Glavne službe za reviziju za Ministarstvo zdravlja RS-a bez odlaganja javno izjasne predsjednica Vlade RS, ministar zdravlja i uprave Kliničkog centra Banja Luka i Bolnice Bjeljina.

Ujedno Unija sindikata javno poziva i nadležna tužilaštva u RS da utvrde postojanje eventualne krivične odgovornosti svih odgovornih lica koji su vršili nabavke, kao i drugih osoba koje su učestvovale u spornim postupcima javnih nabavki u zdravstvu RS-a.

Ponavljaju da zdravstveni radnici bez uplaćenih obaveznih doprinosa godinama pružaju zdravstvene usluge građanima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti