U RS vakcine će prvi primiti medicinari koji rade s covid pacijentima

12.01.2021. 13:34 / Izvor: Agencija Anadolija
U RS vakcine će prvi primiti medicinari koji rade s covid pacijentima

U Republici Srpskoj prvi će vakcine primiti zdravstveni radnici koji rade s covid pacijentima na sekundarnom nivou.

U Republici Srpskoj prvi će vakcine primiti zdravstveni radnici koji rade s covid pacijentima na sekundarnom nivou, a prema riječima predstavnika Instituta za javno zdravstvo RS sačinjen je plan vakcinacije prema kojem su, u skladu s količinama vakcina koje stignu, prioritetne grupe zdravstveni radnici u sekundarnom i primarnom nivou, te zaposleni i korisnici u staračkim domovima.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo, rekao je da su u toku razgovori o nabavci vakcina iz Rusije, kao i o tome da li će u pitanju biti 200.000, 300.000 ili 400.000 doza.

Zeljković je istakao da se očekuje da će kroz GAVI entiteti RS i Federacija BiH dobiti po par hiljada doza, koje će se u RS odmah distribuisati na terenu.

Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu, navela je da nakon vakcinacije prioritetnih kategorija, slijedi vakcinacija starijih od 65 godina, oko 125.000 osoba, a sljedeće su osobe s hroničnim oboljenjima koja su podloga za Covid-19. Naredna faza je radno sposobno stanovništvo s određenim prioritetima kao što je nastavno osoblje, zaposleni u vrtićima, policija…

Zeljković je rekao da će preko "COVAX" mehanizma prve količine biti manje i neće biti skladištene nego korištene odmah, a krajem januara očekuje se oprema, donacija UNICEF-a, te će se moći skladištiti više desetina hiljada doza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti