U RS za pola godine propisano oko 3,2 miliona recepata

22.08.2017. 08:53 / Izvor: Glas Srpske
U RS za pola godine propisano oko 3,2 miliona recepata

Lijekovi na recept u prvom polugodištu ove godine koštali oko 35,2 miliona KM.

Ljekari u Republici Srpskoj za šest mjeseci ove godine propisali su oko 3,2 miliona recepata za razne lijekove, među kojima je najviše medikamenata za bolesti kardiovaskularnog sistema.

To su podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kojeg su lijekovi na recept u prvom polugodištu ove godine koštali oko 35,2 miliona KM.

"U odnosu na isti period 2016. godine, u prvih šest mjeseci ove godine propisano je za dva odsto više lijekova", istakli su u Fondu, dodajući da je u prosjeku mjesečno propisivano oko 320.000 recepata za lijekove za kardiovaskularni sistem.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti RS Duško Vulić kaže da ne čudi što je među propisanim lijekovima najviše onih za srce.

"Godinama unazad srce i bolesti kardiovaskularnog sistema su vodeći uzrok smrtnosti, a među oboljelima je sve više mladih u trećoj deceniji života", rekao je Vulić.

Dodaje da je prevencija najbolji lijek za svaku bolest, pa tako i za kardiovaskularna oboljenja.

"Redovna kontrola krvnog pritiska, šećera i masnoće u krvi, te održavanje tjelesne težine i zdrava ishrana neophodni su za očuvanje zdravlja srca. Uz sve to, potrebna je i redovna fizička aktivnost i izbjegavanje alkohola i cigareta", rekao je Vulić.

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, potrošnja lijekova u proteklih nekoliko godina je na istom nivou. Dodaju da je godinama unazad najveća potrošnja lijekova za tretman kardiovaskularnih oboljenja, što je, kako kažu, i logično, jer je i broj oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja najveći među oboljelima.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da na tržištu trenutno nema nestašice lijekova i da su dostupne sve terapije potrebne za tretman stanovništva.

"Međutim, naši fondovi nisu u zavidnoj finansijskoj situaciji, pa ovaj ekonomski momenat može izazvati slabiju dostupnost nekih lijekova pacijentima kojima su oni neophodni", istakli su u Agenciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti